Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan kímélhetjük az éghajlatot a HFC-gázok elkerülésével?

  • 2008. május 01.
  • humusz

"A HFC és más F-gázok használatának elkerülése az egyik legfontosabb és legegyszerûbb dolog, amit az éghajlat védelmében, a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért tehetsz – otthon és a munkahelyeden." A Tudatos Vásárló cikke.

 

 

 

"Az F-gázok (fluortartalmú üvegházhatású gázok) éghajlat-módosító hatásának 95%-a az - elsősorban hűtőszekrényekben és légkondicionáló berendezésekben használt - HFC-nek köszönhető.

A leginkább hűtő- és hajtógázként használt F-gázoknak (pl. HFC, azaz részlegesen fluorozott szénhidrogének vagy PFC, azaz perfluor-karbonok) erősebb az üvegház-hatása, mint a már jól ismert és sokat kárhoztatott szén-dioxidnak. Néhány F-gáz a légkörbe kerülve több tízezer évig ott is marad.

Nagymértékű használatuk miatt 2050-re az F-gázok ugyanolyan mértékben járulhatnak hozzá az éghajlatváltozáshoz, mint a világ összes személyautója együttvéve, s hamarosan ellensúlyoznak minden olyan javulást, amit a Kiotói Egyezmény nyomán tett lépésekkel nyerünk.

Szerencsére azonban az F-gázok használata könnyen kiküszöbölhető- már amennyiben a fogyasztók, a cégvezetők és a többiek ügyelnek erre. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kimutatta, hogy több mint húsz különböző iparágban minden egyes F-gáz-alkalmazásra van megfelelő alternatív megoldás - kivéve néhány ipari rovarirtó szert és önvédelmi gázsprayt.

 

Háztartási hűtők és fagyasztók

A HFC-gázokat helyettesítő legfőbb alternatív hűtőgázt a szénhidrogének jelentik. Ha Miele, Liebherr, Siemens vagy Bosch hűtőt vagy fagyasztót vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy ezek nem tartalmaznak HFC-gázt. Más gyártók azonban még készítenek HFC-gázzal működő modelleket, ezért ezeknél érdemes erre rákérdezni.

 

Légkondicionálók

Amennyiben légkondicionálóra van szükséged (de csak ha nagyon muszáj!), válassz szénhidrogénnel működő modellt. Ezek ráadásul energiatakarékosabbak is, így nemcsak a bolygót kíméled, de pénzt is megtakaríthatsz.

 

Tűzoltó készülékek

A HFC és a PFC fő alternatívái a víz, a szén-dioxid és az Inergen (ez is egy gáz).

 

Új autók

Minden mai autó légkondicionálója tartalmaz (és kibocsát) HFC-gázokat, amelyek nagyon gyorsan beépülnek a légkörbe. Úgyhogy ne rohanj új autót venni, és ahelyett, hogy bekapcsolnád a légkondit, inkább tekerd le az ablakot, izzadj kicsit, és várj pár évet, amíg megjelennek az új, szén-dioxiddal működő modellek.

 

Inhaláló készülékek

Ha asztmás vagy, és inhaláló készüléket használsz, kérdezd meg orvosodat, hogy használhatsz-e porinhaláló készüléket a HFC-t kibocsátó aeroszolos helyett.

 

Szerpentin és elektromos kürt

És akkor jön a szerpentin... Ha nélküle nem érzed jól magad, buliban vagy futballmeccsen, használj papírszerpentint a fújós változat helyett. Ugyanígy, vegyél inkább fakereplőt az elektromos kürt helyett - ez ugyanis ugyancsak HFC-vel terheli a légkört.

 

Az Ethical Consumer 2005 július-augusztusi száma nyomán, az eredeti cikket Patkós Zita fordította. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével."

 

 

 

Forrás: Tudatos Vásárló