Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyerekekre ártalmas lehet egy műanyagokban lévő vegyszer

  • 2008. április 23.
  • humusz

Egy, a mûanyag csomagolóanyagokban, így a cumisüvegben is elõforduló vegyszer ártalmas lehet a gyerekek idegrendszeri fejlõdésére és ivarszerveire - jelentette az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH).

 

 

A biszfenol A (BPA) az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok előállításához használnak. Szivároghat a kemény műanyagból készült étel- és italtárolókból, mint amilyen a cumisüveg, az üdítőspalack vagy az ételhordó.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) legújabb jelentése szerint a vegyszer már abban a mennyiségben káros hatással lehet a magzatok, csecsemők és gyerekek idegrendszerére, viselkedésére, amelynek jelenleg is ki vannak téve.

A jelentés szerint az emberi terhelésnek megfelelő BPA-koncentráció mellett az állatkísérletekben a rákot megelőző állapot alakult ki a rágcsálók prosztatájában és az emlőmirigyeikben. Ennek alapján nem zárható ki annak lehetősége, mely szerint a BPA hatással van a humán fejlődésre, a tudósok egy része pedig feltételezi, hogy korai életkorban a BPA megzavarja a hormonháztartást és olyan génmutációt válthat ki, amely csecsemőknél és gyerekeknél növeli annak kockázatát, hogy későbbi életükben mellrák és prosztatarák alakuljon ki náluk. Eszerint a BPA korai ivarérést idéz elő, valamint rendellenességet és egyéb elváltozásokat okoz az idegrendszerben és a szaporítószervekben is.

A műanyagipar képviselői szerint a jelentés „nem meggyőző" és „elhibázott", állításuk szerint az ügynökség „nem talált komoly, vagy jelentős aggályokat".

 

 

Forrás: MTI / Tudatos Vásárló