Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezer tonna német hulladék ma is itt van

  • 2009. április 23.
  • humusz
Az illegálisan behordott német szemét negyede, ezer tonna hulladék még ma is itt van az országban. Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Pirtó, Kerekegyháza és Délegyháza lakóinak a szaktárca azt ígéri, legkésőbb az idei nyárra eltűnik lakóhelyükről a szemét. Három év kellett az összesen 4100 tonna hulladék felszámolásához. A NOL cikke.

 

- Az első német szállítmány éppen hozzánk, Pirtóra került. 2006 novemberében fedeztük fel a hulladékot az egyik tanya udvarán - nyilatkozta lapunknak Nagy Ferenc, a település polgármestere. Mindent megtettek, hogy a szemetet elvigyék, de csak részeredményt értek el. Az egyik helyről felpakolták, majd másutt lerakták a bálázott hulladékot. Jó néhány bálát végleg elvittek, de 180 még most is ott virít a falu határától ötszáz méterre lévő tanya udvarán - alig egy kilométerre a védett ősborókástól.

Ez a szemét egyébként a tudósításokból is jól ismert. A hulladékot 2006 decemberében filmező halasi tévé munkatársát kergették meg a szemét őrzői, törték be autójának üvegét. A menekülő újságíró ellen szabálysértési eljárás indult, amit végül a Kecskeméti Rendőrkapitányság megszüntetett, mert jogos védelemnek minősítették, hogy az újságíró üldözői elől menekülve járművezetés közben telefonált, s nem kapcsolta be a biztonsági övét.

A polgármester szerint a szemetet nem hordja a szél, nem terítette be még a környéket, de ha sokáig marad, ez is bekövetkezhet. Nagy Ferenc arról is hallott, hogy állítólag az idei télen a bálák darabját háromezer forintért árulta a tanya tulajdonosa tüzelőnek. Ezt cáfolta a település vezetője. A bálákat a rendőrség lefoglalta, ahhoz nem mer senki sem nyúlni. Most már nem is kell bolygatni a hulladékot, mert úgy tűnik, hogy három évvel a szemét beérkezése után végre lezárul az ügy.

A Németországból - Baden-Württembergből és Bajorországból - illegálisan behozott 4100 tonna hulladék háromnegyedét már visszaküldtük a feladónak, akik azt saját költségükön szállították vissza - tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi minisztérium sajtóirodája. Ma a hulladéknak már csak a negyede, mintegy 1000 tonna maradt kilenc magyarországi telephelyen - eredetileg tizenkilenc helyre kerültek szemétbálák.

Az illetékes zöldhatóságok minden esetben kötelezéseket adtak ki a hulladékot illegálisan átvevő telephelyek tulajdonosainak a hulladék elszállítására. A felügyelőségek elsődleges célja az volt, hogy kikényszerítsék az önkéntes teljesítést: ennek eredményeként Okányból márciusban már elszállították a hulladékot, a múlt hét pénteken pedig megkezdődött a hulladék elszállítása Budapest XXIII. kerületéből is. Az erre kötelezettek ugyancsak önkéntes teljesítéssel szállítják el rövidesen a szemétbálákat két kunbajai telephelyről.

A maradék öt helyről (Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Pirtó, Kerekegyháza és Délegyháza) a zöldhatóságoknak nem sikerült kikényszeríteniük az önkéntes teljesítést. Ebben az esetben a hulladékbálákat elégetik. Az állam megelőlegezi a hulladék eltüntetésének költségét, majd azt behajtja a kötelezettektől. A tárgyalások jelenlegi állása szerint az öt telephelyen maradt bálákat hulladékhasznosító cég ártalmatlanítja majd, a tárcának mindössze a szállítás költségét - néhány millió forintot - kell megelőlegeznie. A sajtóiroda tájékoztatása szerint nyárra valamennyi illegálisan behozott németországi eredetű hulladék eltűnhet az ország településeiről.

A hasonló esetek megelőzésére tavaly megállapodást kötött a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és a vám- és pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányok fokozott ellenőrzéséről. A szoros együttműködés célja az illegális szállítások megelőzése és felszámolása közös célellenőrzések végrehajtásával. A főfelügyelőség szakértőt, a vám- és pénzügyőrség pedig pénzügyőrjárőrt biztosít a szállítmányok megállításához és esetleges feltartóztatásához. Ezenkívül ügyeleti rendszer működik a hivatali időn túl, illetve a két érintett szervezet kölcsönösen hozzáférést biztosít adatbázisaikhoz.

 

Forrás: Népszabadság Online