Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadhatatlan az égetők egészségügyi kockázata

  • 2008. május 04.
  • humusz
A biztonságos hulladékkezelés egyre fontosabbá válik. Dr. Vyvyan Howard toxikológus-patológus szerint a hulladékégetõkbõl kikerülõ toxikus vegyületek emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt elfogadhatatlanok.
Az elmúlt 150 évben folyamatosan nőtt a háztartások hulladéka, de kezdetben ezek természetes alapanyagúak voltak, mint a fa, vagy a papír. Napjainkban azonban egyre gyarapodik azon hulladék mennyisége, amelyben magas a nehézfémek aránya, és az olyan szintetikus anyagok, mint a PVC olyan környezeti és egészségügyi problémákat eredményeznek, amely a jövő generáció életlehetőségeit is korlátozza. Ezen anyagok jelentős része felhalmozódik az élő szervezetekben és nem, vagy lassan bomlik be. Az édesanyák pedig a méhen vagy az anyatejen keresztül átadják ezeket a vegyületeket gyermeküknek is. A vegyület egy része pedig a hormon háztartásra is kihat, és születési rendellenességeket okozhatnak. Számos jól dokumentált eset bizonyítja, hogy a dioxinok és a PCB-k, mint legalaposabban vizsgált szennyezőanyagok jelenlegi szintje is már káros hatásokkal jár.
A dioxinok jelenlegi aránya a környezetben, szinte teljes egészében az emberi tevékenységgel van összefüggésben, és elsősorban a klórozott szénhidrogének elégetése során kerülnek a környezetbe. A dioxinok szintje az elmúlt években csökkent ugyan ám, koncentrációjuk a magzatok szervezetében még minidig többszöröse annak, ami biztonságosnak tekinthető. Mivel a dioxin már rendkívül kis mennyiségben is káros a magzatokra, és mert egyéb más ember által előállított toxikus vegyülettel együtt vannak jelen, ezért szintjét a lehető legalacsonyabban kell tartani. A hatások széles skálán jelentkezhetnek, így például a légúti megbetegedések, vagy az allergia nagyobb kockázata, alacsonyabb intelligencia, vagy csökkent vese működés, továbbá termékenységi problémák, és a rákos megbetegedések nagyobb rizikója. Ráadásul egyes problémák, így az agyi működés vagy a tüdőfunkciók zavarai, csak a hetedik életév betöltése után jelentkeznek Az immunrendszer zavarai, vagy a viselkedési zavarok az anya méhében lévő szennyezőanyagok mennyiségével van összefüggésben

Lehetetlenség pontosan megbecsülni a dioxin koncentráció csökkenés egészségügyi hasznát, mert az összefüggések olyannyira összetettek. Éppen így lehetetlenség megbecsülni a társadalmi kárát az IQ csökkenésnek, az allergiának, vagy a immunrendszer zavarainak. Az elővigyázatosság elve megkövetelné, hogy azon anyagok szintjét, amelyek bioakkumulációra hajlamosak, a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. Ráadásul az itt felsorolt problémák, csak egyetlen vegyületcsoport hatása, azonban mi egy toxikus vegyület koktélban élünk, amelynek hatását nem vagyunk képesek sem mérni, sem megbecsülni.
Még a legmodernebb égetők is bocsátanak ki valamennyit a dioxinokból, és a hasonló hatású többi vegyületből. A csővégi megoldások, pedig azt az üzenetet hordozzák, hogy csak folytassuk úgy, ahogy eddig csináltuk.

A helyes megoldás, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét és annak toxicitását. Számos toxikus vegyület már ma is helyettesíthető lenne, kevésbé veszélyes anyagokkal. A kutatásaim megerősítettek engem abban, hogy a hulladékégetésnek nincsen helye a hulladékgazdálkodásban. A politikának e helyett inkább a hulladék minimalizálására, újrahasználatára kellene törekednie.

Dr.Vyvyan Howard
Forrás: BBC
Fordítás: Válaszúton Alapítvány