Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elárasztják hulladékkal Csehországot

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
Mintegy 270 ezer tonna hulladékot hoztak be tavaly Csehországba, 100 ezer tonnával többet, mint 2006-ban, közölték hétfõn a cseh statisztikai hivatalban. A hulladék döntõ részét az Európai Unió tagállamaiból hozták be. [MTI]
Csehországban tavaly 25,1 millió tonna hulladék keletkezett, nagyjából annyi, mint 2006-ban. Egy lakosra mintegy 2,4 tonna hulladék jut. A külföldről behozott hulladék legnagyobb része vasanyag, a második helyen a műanyag, a harmadikon a papír áll. A behozott hulladék nagyobbik részét a cseh ipar feldolgozta.

Nem olyan hulladékról van szó, amelyet valahol tárolni kellene. A döntő részét újrahasznosítjuk - közölte a cseh statisztikai hivatal környezetvédelmi osztályának vezetője, Miloslava Veselá.

A külföldi hulladék behozatalával foglalkozó cégek csak a környezetvédelmi minisztérium engedélye alapján működhetnek. A behozatalra csak olyan cég kap engedélyt, amely bizonyítani tudja, hogy a behozott hulladékot valamilyen módon hasznosítani tudja, és erre megfelelő berendezésekkel rendelkezik.

Három-négy évvel ezelőtt ugyanis több mint 25 ezer tonna hulladék került Csehországba illegálisan Németországból. A botrányos ügy megoldása sokáig tartott, és ennek a következménye, hogy a cseh hatóságok megszigorították a szabályokat, és következetesebben ellenőrzik a szemétforgalmat, hogy meggátolják a visszaéléséket.

Csehországban több korszerű hulladékégető működik, amelyekben olcsóbb a hulladékok megsemmisítése, mint Németországban. Nagyobb illegális hulladéktárolókra az utóbbi két évben nem bukkantak.