Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eladták a levegőt Nyergesújfalun

  • 2006. szeptember 11.
  • humusz
holcim_logoNégyszázmillió forintot és infrastrukturális beruházásokat ígér a svájci tulajdonú Holcim Zrt. Nyergesújfalunak, hogy a város támogassa a határába tervezett cementgyár felépítését. A tervek szerint hulladékhasznosítással is foglalkozó gyár ellen a környezetvédõk és a környékbeli települések egyaránt tiltakoznak.
A Holcim Zrt. állítja, hogy nem okoznak környezetkárosítást, a zöldek viszont úgy érvelnek: Nyergesújfalu áruba bocsátotta a térség levegőjét. Nyergesújfalu szerződést kötött a Holcim Zrt.-vel a város határába tervezett új cementgyár létesítéséről – jelentette be a svájci tulajdonú cég. A dokumentumot tegnap írták alá a nyergesújfalui polgármesteri hivatalban. A szerződéssel a város önkormányzata megerősíti, hogy „a rendelkezésére álló minden eszközzel támogatja a Holcim céljait, s az új cementgyár felépítését”, a Holcim pedig cserébe városfejlesztési közhasznú alapítványt hoz létre háromszázmilliós indulóvagyonnal, infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre a város különböző pontjain, és százmillió forint költségtérítést fizet Nyergesújfalu önkormányzatának.

Mint ismert, a Holcim Hungária Zrt. a Nyergesújfalu Ipari Park térségében mintegy 65 milliárdos beruházással cementgyárat kíván építeni. Mivel az üzemben hulladékhasznosítás is folyna, a környezetvédők és a környék településeinek egy része tiltakozik a gyár megépítése ellen, mert szerintük a létesítmény miatt elviselhetetlen lenne a levegő szennyezése és veszélybe kerülhetnek a vízbázisok is.

A Holcim Zrt. állítja, hogy a gyár nem terhelné meg a környezetet, és a határértékeket nem haladná meg a levegő szennyezése, mert Európa legkorszerűbb cementüzemének felépítését tervezik Nyergesújfalun.
A zöldek szerint a megállapodás olyan lépés, mintha Nyergesújfalutól megvásárolták volna a környék levegőjét. Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület vezetője erkölcstelennek tartja, hogy három héttel a választások előtt egy ilyen hosszút távú döntést hoz az önkormányzat. A környezetvédő szerint a városvezetésre és a Holcimra jellemző gyakorlat az is, hogy a környezeti problémákról nem beszélnek az együttműködési megállapodásban, csak a pénzügyi támogatásokról. A gyár engedélyezéséhez szükséges részletes környezeti hatástanulmány ugyanis még el sem készült, pedig ebben a dokumentumban kell elemzést közölni az üzemnek a környékén élők egészségére gyakorolt hatásairól. A zöldek ennek ellenére nem adják fel a küzdelmet – közölte Szuhi Attila –, hiszen a részletes hatástanulmányt még véleményezhetik, ezután fellebbezhetnek a felügyelőség döntése ellen, és az országos hatóság másodfokú határozatát is megtámadhatják a bíróságon. Ezen kívül a hulladékégetők elleni világnap alkalmából is tiltakoznak a beruházás ellen.

Miskolczi József, Nyergesújfalu polgármestere lapunknak állította: a svájci cég által felajánlott támogatásokról az alapítvány mindenkori kuratóriuma dönt majd, de ezt az alapot csak akkor hozzák létre, ha a Holcim Zrt. megkapta az építési engedélyt. Azért írják alá a szerződést már a választások előtt, mert a nyergesújfaluiak kétharmada a cementgyár megépítése mellett szavazott az erre kiírt népszavazáson, vagyis a helyiek többsége támogatja a beruházást attól függetlenül, hogy kikből áll a képviselő-testület. A polgármester azonban elismerte, hogy vannak fejlesztések, amelyeket még az építési engedély megadása előtt végrehajtanak a Holcim pénzéből, például már az idén játszóteret építenek a településnek, az ipari parkban pedig megtérítik az útépítés és a közművesítés költségeit. Miskolczi, amikor arról kérdeztük, hogy milyen tanulmányt olvasott eddig a létesítmény kibocsátásának egészségügyi hatásairól, közölte: az ilyen jellegű elemzések még nem készültek el, de volt olyan közmeghallgatás, ahol erről beszéltek a Holcim Zrt. szakemberei. Mint fogalmazott: ő ugyan nem volt jelen ezen a rendezvényen, de úgy hallotta, hogy a „Holcim független professzorai lesöpörték a beruházást kifogásoló orvosokat.”
A beruházás ellen a zöldszervezetek mellett öt környékbeli település is tiltakozott, de a fellebbezésüket elutasította a környezetvédelmi felügyelőség. Esztergom és Tát népszavazáson is elutasította a beruházást.

Forrás: Magyar Nemzet , Haraszty Gyula