Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hónapja úton a Nulla Hulladék Program

  • 2009. június 10.
  • humusz
Szerző: 
admin

10kuka_k_400

Egy hónapja indítottuk útjára a Nulla Hulladék kampányunkat, melynek keretében 10 lépésből álló, egyszerűen megvalósítható hulladékcsökkentő programunkat népszerűsítjük az országban különböző fesztiválokon. Beszámoló az első hónap tapasztalatairól.

Hulladékcsökkentő programunkkal, melynek segítségével bárki könnyen és olcsón zöldebbé varázsolhatja saját háztartását, több tucat fesztiválon jelenünk meg az ország számos különböző pontján, helyi tagszervezeteink bevonásával. Május 9-én Budapesten tartottuk a Nulla Hulladék Nap elnevezésű kampányindítónkat, azóta pedig Győrben, Veszprémben, Szegeden és Várpalotán is jártunk a kiállításunkkal.

Mi a helyzet a szelektálással? Tények és tévhitek

A legnépszerűbb és egyben legtöbb problémát felvető témának a szelektálás bizonyult. Sajnos még mindig gyakran elhangzik a kérdés, hogy minek gyűjtsem külön a szemetet, amikor az autóban úgyis összeöntik. Újfent hangsúlyozzuk, hogy ez természetesen nem így van, a különválogatott anyagokat a szelektív gyűjtőautó külön viszi el, erre a dolgozók is külön ügyelnek, hiszen a fizetésüket csökkentik, ha nincs megfelelően szétválogatva az anyag.

Sokan panaszkodtak arra is, hogy kevésnek találják a szelektív szigetek számát a lakóhelyükön, a gyűjtők nagyon hamar betelnek, és még mindig sok egyebet dobnak a konténerek mellé is. Ezzel kapcsolatban a HuMuSz is régóta azon az állásponton van, hogy bár a szelektálással a hulladéknak csak egy részét tudjuk csökkenteni, de ez a rész is nagyon fontos. Ezért a szelektív szigetek helyett szép lassan át kéne térnünk a házhoz menő szelektálás jóval hatékonyabb rendszerére.

Komposztálás - a zöld javak újrahasznosítása bárhol lehetséges

Sokan kérnek tőlünk tanácsot a komposztálás fortélyaival kapcsolatban is. Azt tapasztaltuk, hogy egyre több háztartás, illetve lakóközösség kezd el komposztálni a kert jobb talajminősége és a szemétdíj csökkentése érdekében. Néhányan arra panaszkodtak, hogy a helyhiány miatt nem tudnak komposztálni, őket többnyire sikerült meggyőznünk, hogy a legkisebb sarok is elegendő egy komposztkeret felállításához. Jónéhány lakótelepi példa is mutatja, hogy az emeletes házak rengetegében is lehet találni egy aprócska területet erre a célra, és a komposztot a lakók cserepes virágai ugyanúgy meghálálják, mint a lakótelepi fák és növények.

A legfogékonyabbak: a gyerekek

A környezettudatos szemlélet kialakítását érdemes korán elkezdeni, ugyanis ha valaki már kisgyerekkorában látja a jó példát, jó eséllyel fogja követni felnőttként is. Ezért nagyon örülünk, hogy a programunk igen népszerű a gyermekes családok körében. Főleg a gyerekek és a fiatalok játszottak a komposztálás és a tudatos vásárlás elemeire épülő mágnestáblás játékainkkal, amelyekből egyszerűen megtanulhatják, mi kerüljön a komposztba és mi ne, illetve azt, hogy mely termékek a leginkább környezetkímélőek, mire érdemes figyelni a vásárlás során.

Egyre népszerűbbek a cserebere börzék

Minden rendezvényen sokan érdeklődnek a cserebere börzék iránt: az ő városukban mikor lesz? A HuMuSz az országszerte egyre népszerűbb kezdeményezéseket nem tudja figyelemmel kísérni, de bármilyen cserebere programot szívesen közlünk az oldalunkon (www.humusz.hu), hogy minél többen értesüljenek róla.

Már most is sokan KukaDiétáznak

A Nulla Hulladék programunk részeként indítottuk el a KukaDiéta névre keresztelt zöld háztartás versenyünket, aminek célja a lakosság minél szélesebb rétegeinek bevonása a háztartás apránként történő átalakításába. Valószínűleg a vonzó nyeremények: falusi turizmus utalvány, kerékpár, ágaprító komposztáláshoz, zöld háztartás tanácsadás, energia tanácsadás, biocsomag biotermelőktől, színházbérlet, fair trade csomag stb., is közrejátszottak abban, hogy már most rengeteg használható ötletet kaptunk a versenyre benevezőktől. Ezeket hamarosan közzétesszük a http://kukadieta.humusz.hu/ oldalon és továbbra is várjuk a jelentkezéseket!

Zöldülő szemlélet

A fesztiválokon örömmel tapasztaltuk, hogy az emberek többsége egyetért velünk abban, hogy a környezet megóvását szem előtt tartó életvitel manapság egyre fontosabb. Sokan el is mondták, az eddigi környezettudatos lépéseiket folytatják, és  a lehetőségeikhez mérten próbálnak a jövőben az életvitelükön változtatni, és biztosan kipróbálják néhány ötletünket.

A Nulla Hulladék Program következő állomása: Nemzetközi Játékfesztivál, Pápa, 2009. 06. 13.