Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drasztikusan nőhet a szemétszállítási díj

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
Bécsben már most négyszeres árat fizetnek. A fogyasztási szokások átalakulásából, valamint az európai uniós szabályozásból fakadóan pár éven belül a szemétdíj radikális növekedésére számíthat a lakosság. A HuMuSz két munkatársa is nyilatkozik. (NAPI Online)
Két év múlva valószínűleg már kétszer annyit fogunk fizetni a szemétszállításért. Egy bécsi lakos például a magyar szemétdíj négyszeresét fizeti évente. A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy az unió területén alkalmazott technológiák kiépítését, fenntartását, és az amortizációt is meg kell fizetni. Az új szabványok bevezetésével várhatóan átrendeződik a hulladékgazdálkodás szolgáltatói szektora is, hiszen a kisszolgáltatók várhatóan eltűnnek, valamint koncentrálódik a piac - mondta Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) elnöke. A lakosság szempontjából egy differenciált díjszabási modell kialakítása volna a legkedvezőbb, amiben a saját ráfordítás összege a kidobott hulladék mennyiségéhez idomul - tette hozzá Szilágyi.

Természetesen a lakossági szemétkibocsátás sem egyenletes. Időszaki különbségek is jellemzik, így az ünnepek körül, főleg karácsonykor látványos növekedés tapasztalható. Ebben a fogyasztói szokások átalakulása is nagy szerepet játszik, mert egyre több csomagolóanyagot használunk - mondta Szilágyi. A bevásárlóközpontok megjelenése átalakította a szükségleteket is, mivel a lakosság egyre kevesebb alkalommal vásárol és jellemzően egyre nagyobb tételeket. Ebből fakadóan növekedett a lefóliázott húsok, tartósított élelmiszerek és ezzel párhuzamosan a tartós csomagolóanyagok kereslete is. A jelenséget tovább erősíti a Budapesten és környékén található több mint ötven bevásárlóközpont javarészt tartósított és csomagolt termékekből álló kínálata - mondta Pernecky László, a Humusz munkatársa.

Egy nagyobb városban a szemét fele csomagolóanyagokból, bolti zacskókból, papírdobozokból, valamint az italcsomagoláshoz használt anyagokból származik. Ez a növekedés pedig még nem is érte el a csúcsát. Budapest óvatos becslések szerint is egymillió tonna szemetet termel, ami az országos 4,5-5 millió tonnához képest óriási mennyiségnek számít.

A szemét kezelési költsége településenként is változik, hiszen három-, illetve négyezer forinttól a húszezer forintos költségig terjedhet az egy főre jutó évi teher. Ebben nagy szerepet játszik a helyi szemétlerakó földrajzi elhelyezkedése, az alkalmazott technológia színvonala, illetve az amortizáció is. Összességében minél jobban megközelíti a lerakó színvonala az uniós szabványokat, annál több pénzbe kerül a fenntartás - tette hozzá Szilágyi.

Sajnos az előre látható díjnövekedés mértékét nem tudjuk megbecsülni, hiszen a modern technológia bevezetése mellett nagyban befolyásolja a díjszabást az üzemanyagárak növekedése és a bezárt telepek felügyelete is - válaszolta lapunk érdeklődésére Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője. Budapesten naponta 17-18 ezer köbméter hulladékot szállítanak el, ami évente hatmillió köbméterre rúg. Az idei költségvetési keret 23,4 milliárd forint, ez tartalmazza a szelektív szigetek kialakítását, az évi lomtalanítást, és a különböző köztisztasági feladatok ellátását is. Sajnos - mondta Horti - nem tudnak lépést tartani a lakossági fogyasztásból származó szemétszállítási igényekkel, így további költséges fejlesztésekre van szükség.