Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dízelgőz is károsítja a gyermekek intelligenciáját

  • 2008. február 19.
  • humusz
Szmog a városban... elsõsorban gépjármûveknek köszönhetõen, de persze az ipari kibocsátással, s ezzel együtt a hulladékégetéssel is összefügg. A legújabb kutatások szerint "A légszennyezésnek ugyanolyan hatása van a gyerekek intelligenciájára, mint az ólommérgezésnek, illetve az anya dohányzásának a terhesség idején..."

 

 

"...olyan következményekkel jár, mint ha a kismama napi tíz szál cigarettát szívott volna el - számolt be kutatásuk eredményéről Shakira Franco Suglia, a Harvard School of Public Health munkatársa.

Suglia és munkatársai 202, 8 és 11 év közötti bostoni gyereket vizsgált meg. Kiderült, hogy minél inkább ki voltak téve a gyerekek a gépjárművek, különösen a dízelautók kipufogógázában található koromnak, annál rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.

Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a kutatók figyelembe vették az egyéb körülményeket, így a szülők iskolázottságát, illetve dohányzási szokásait, valamint a gyerekek születési súlyát.

A súlyos koromszennyezettség 3,4 ponttal csökkentette a gyerekek intelligencia-hányadosát. "Ekkora káros hatást fejt ki a passzív dohányzás és az ólommérgezés is" - figyelmeztetett Suglia."

 

 

 

Forrás: vg.hu/ InfóRadió