Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dioxinszennyezés: karantén alá helyeztek 102 olasz bivalyfarmot

  • 2008. április 30.
  • humusz

Az olasz hatóságok karantén alá helyeztek 102 bivalyfarmot Nápoly környékén, mert dioxinszennyezéstõl tartanak - közölte az olasz kormány.

 

 

Az intézkedés elővigyázatosságból történt - áll az egészségügyi és mezőgazdasági minisztériumok közösen kiadott közleményében.

Legutóbb márciusban okozott riadalmat, hogy a rákkeltő anyagból a megengedettnél nagyobb mennyiséget mutattak ki a bivalytejből készített mozzarella sajtokban Dél-Olaszországban.

A hatóságok most 173 mozzarellakészítőtől vettek mintát három dél-olaszországi tartományban. A 271 bivalytejmintának 14,4 százaléka nem felelt meg az uniós előírásoknak, ugyanis túl magas volt bennük a rákkeltő dioxin koncentrációja. A sajtkészítők többsége ugyan több helyről veszi a tejet, de 102 farmot így is egészségügyi karantén alá helyeztek.

Nápoly és a környező Campania térség még mindig a december óta tartó szemétválsággal küzd. Az olasz város utcáin egyre nőnek a szeméthegyek, mivel a lakók nem engedik újabb szemétlerakók megnyitását.

Az egyik környékbeli sajtgyártó egy vegyészmérnöke ugyanakkor azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, nem valószínű, hogy a szemétégetés okozná a dioxinszint emelkedését.

 

Forrás: FH/ Hír TV