Budapest társasházas övezetében is elindul januártól a biohulladék szelektív gyűjtése

  • 2023. december 19.
  • kovacseszter

2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az ehhez szükséges szabályozásra hónapok óta várnak a zöld civil szervezetek és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., azonban ez végül csak múlt csütörtök este történt meg, a kötelező bevezetés előtt 17 nappal. Ráadásul a szabályozás nem is került a parlament elé, hanem kormányrendeletet adtak ki róla a Magyar Közlönyben (559/2023), ami 24 oldalon keresztül részletezi a szabályokat.

A most megjelent rendelet többek között rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai étel és élelmiszer). A rendeletben az is szerepel, milyen szabályok vonatkoznak a zöldhulladék és konyhai zöldhulladék elkülönített közösségi gyűjtésére, illetve a komposztálás különböző módjaira.

A gyűjtésre szolgáló háztartási biokukát, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Ötliteres szag- és kifolyásmentes kukákat kapnak a háztartások

A MOHU hétfői közleményéből kiderült, hogy az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni. Januártól első körben, kisebb területek lettek kijelölve, jellemzően társasházi környezetben.

Országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást.

Ehhez 188 ezer darab 5 literes szag- és kifolyásmentes kukát és 14 524 darab 120 literes, barna színű kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében, valamint információs anyagokat is kapnak a lakók a szelektív gyűjtéshez. A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert érint, de előbb-utóbb minden magyar háztartás fog kapni egy új, kis méretű kukát a lakásába, egy nagyot pedig a házába.

A MOHU közölte azt is, hogy a konyhai zöld-és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír zsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket.

Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája ezen az oldalon is megtalálható.

Biogázüzemekben fogják hasznosítani

Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék. Azt, hogy más európai nagyvárosokban hogyan megy a biohulladék szelektív begyűjtése a Lehet, hogy picit büdös lesz az új kuka, de azért menő című cikkünkben mutattuk be.

Az elszállított bioszemétből biogázüzemekben energiát fognak előállítani. Mindez jót tesz a bolygónak (ha 2030-ig 41 százalékkal sikerülne mérsékelni az élelmiszer-hulladékunkat, akár 108 millió tonnával is csökkenthetnénk az üvegházgáz-kibocsátást), de segíthet a hagyományos energiahordozóknak való kitettségünknek is.

A biohulladék begyűjtésének témájával már részletesen foglalkoztunk ebben a sorozatunkban (1., 2., 3. és 4. rész).

Forrás: telex.hu