Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Botrányos közmeghallgatás Ausztriában

  • 2008. szeptember 17.
  • humusz
egeto_120_02A burgenlandi hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy megnehezítsék, sõt ellehetetlenítsék a hulladékégetõt ellenzõk helyzetét. 
Már a helyszín és idõpont kijelölésével kezdõdött. Szentgotthárdtól, Heiligenkreuztól 60 km távolságban van Oberwart és a közmeghallgatás idõpontját természetesen hétköznapra, munkaidõre tették. Így mindössze 80 ember - köztük csak 15 magyar - regisztrálja magát a vásárcsarnok bejáratánál, nagyjából annyi, ahány szakértõ, hivatalnok várta õket.
Az érkező magyarok sok fontos részletkérdést csak most ismerek meg, így sok mindenre nem tudtak megfelelően felkészülni. 
Egyik oldalon minden komfort: írásvetítő, laptop, kényelmes asztalok, üdítő... a másik oldal számára csak székek. 
A projektet bemutató rövid előadáson kívül nincs magyar tolmácsolás és előre közlik, hogy a rendbontókat pénzbírsággal sújtják vagy kivezettetik a teremből. Érződik, itt valami színjáték készülődik, nem egyenlő jogú és partneri párbeszéd. 
Az első óra programja alatt kétszer is szerepel a kérdések lehetősége, mégis csak hosszas vita után engedélyezik Viniczay Tibornak, Szentgotthárd polgármesterének, hogy szót kapjon. 
Ismerteti a közelmúltban kiadott magyar kormányhatározatot, amely azt az álláspontot fejezi ki, hogy a hulladékégetőt az országhatártól lényegesen távolabbi helyen kell felépíteni és kéri, hogy az elfogadható helyszín kijelölésében a két kormány működjön együtt. Ennek előkészítéséhez, a konszenzusos megoldás eléréséhez egy osztrák-magyar konzultatív csoport fog létrejönni. A polgármester véleménye szerint mindaddig, amíg a fentiek nem zajlanak le, nincs értelme a közmeghallgatásnak, az engedélyezési folyamatot felfüggeszteni, szüneteltetni kellene. 
Hiába a logikus javaslat, a burgenlandi hatóság nem veszi figyelembe és folytatja a "munkát". 
Közlik a médiával, hogy a későbbiekben nem lehet kamerával forgatni, akinél van, hagyja el a termet. Ebből kisebb botrány kerekedik, sokan nem értik, ha ez nyilvános közmeghallgatás, miért nem lehet forgatni ? A Greenpeace kampányfelelőse már romániai közmeghallgatáson is részt vett, de ilyet még ott sem tapasztalt. A levezető elnök hajthatatlan, így a hosszas és hangos vita után a kamerák végül elhagyják a termet. Csak később veszi észre valaki, hogy a hivatalos oldalon egy állványra szerelt kamera még kb. 3 órán keresztül készíthetett felvételt. 
A tervezett projektet írásvetítőn mutatják be, hosszasan, unalmasan. 
Woki Zoltán, a PRONAS elnöke kéri, hogy ő is használhassa a felszerelt írásvetítőt, mivel egy komplett prezentációt hozott magával pendrive-on és számos olyan fényképpel készült, amelyet nehéz szóban elmagyarázni. Nem kapja meg ezt a lehetőséget, pedig még az ebédszünetben is győzködi a levezető elnököt. 
A hulladékégetőt ellenzők közül mindenki csak szóban mondhatja el a véleményét, és a válaszadók természetesen mindent megmagyaráznak, mindent kimagyaráznak. 
Mogersdorf képviselője - meglepetésre - használhatja az írásvetítőt és bemutathat fényképeket. Woki Zoltán ekkor újra kéri, szeretné ő is bemutatni rövid prezentációját. Ismét elutasítják, amitől felháborodását fejezi ki a BIGAS vezetője, Raunikar úr. 
A PRONAS elnöke így kénytelen csak szóban érvelni a hulladékégető ellen, de - mint minden ellenző - ő is megkapja válaszul a szokásos kimagyarázkodást vagy egyszerűen nem kap választ néhány kérdésre. 

Látva a színjátékot egyre fogy a magyar "tábor". Mivel értelmetlennek látják az egyoldalú küzdelmet, szép lassan eltávoznak. Van, aki a másnapra tervezett hozzászólási szándékát is törli.

Forrás:PRONAS.hu