Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Epson bemutatja: Az irodai papírgyár

  • 2015. december 14.
  • PKata

Epson_ujrapapirAki dolgozott már irodában, tudja, hogy a nyomtatóból kikerülő papírok gyakorlatilag 100%-ban igen gyorsan meglelik végső nyughelyüket a szelektív papírgyűjtőben, esetleg a darálós megsemmisítőben. (Kivétel persze a gyereknek hazalopásra bent kiprintelt egyetemi jegyzet vagy a legújabb fogyókúrás recept, ilyesmi.) A papírhulladék aztán elindul útjára a feldolgozó üzem felé, ahonnan aztán gyönyörű új ívek formájában, bedobozolva tér vissza a kereskedelmi csatornákon át, hogy ismét szemét legyen belőle pár nap múlva.

 

Az Epson felismerte, hogy ebben az ördögi körfolyamatban a legpazarlóbb lépés a hulladék majd a friss papír felesleges hurcibálása ide-oda. Ezért elkészítettek egy masinát, ami az egész macerát helyben megoldja. Így néz ki:

 

epson_1

 

A gép a beleöntött ledarált vagy egész lapokat feldolgozza, elemi szálaira bontja, majd újra A4-es vagy A3-as lap formára préseli, némi elektromos áramért cserébe. Pontos specifikációkat egyelőre nem adott a gyártó, nem tudni például, hogy mi lesz a festékkel a használt lapokon, de azt állítják, hogy az egész folyamat - megfelelő papírforgalom esetén, persze - sokkal-sokkal gazdaságosabb és energiatakarékosabb, mint a szállítgatás a feldolgozóüzembe, a boltokba és vissza az irodába.  

A PaperLab névre keresztelt masina egyelőre prototípus fázisban van, a sorozatgyártást jövőre tervezi az Epson. Sajnos a pontos működésről nagyon kevés a konkrétum, csak annyit tudni, hogy a gép nem használ vizet a papír újrahasznosításához. A jutyúbon is csak egy koncepció-videó van a gépről. Az irodaházi méretezésű változat állítólag percenként 14 A4-es lapot tud majd előállítani, egy nyolcórás műszakban 6720 lap indulhat majd újra sziszifuszi útjára. Színezett, különböző vastagságú, sőt, akár illatosított papírok készítése sem probléma a PaperLab számára - az irodai szemétgyártás egészen új lendületet kaphat, sokkal érdekesebb és sokkal gazdaságosabb lehet, ha tényleg helyben készülnek majd rózsaillatú friss üres ívek az előző havi business forecastokból!

 

Forrás: verde.444.hu