Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az e-hulladékok szabályozásának felülvizsgálata

  • 2008. április 23.
  • humusz
Minden elektronikai termékre kiterjesztenék az elhasznált elektronikai és elektromos termékekre vonatkozó európai szabályozást, derül ki az Európai Bizottság pénteken megjelentetett konzultációs dokumentumából, ami része egy átfogóbb felülvizsgálati folyamatnak (EED 22/06/06). A Bizottság szerint õsszel meg is jelenhet a szabályozás módosítására tett javaslatuk.

Jelenleg az EU elektronikai hulladékokra vonatkozó direktívája 10 termékkategóriára vonatkozik, amelyek közé kis és nagyméretű háztartási készülékek valamint szórakoztató elektronikai cikkek (pl. tévé, rádió, videó) tartoznak. Nem tartoznak azonban ide azok a termékek, amelyek teljesítménye 1,000 Volt váltóáram (AC) vagy 1,500 egyenáram (DC) feletti. A Bizottság szerint meg kell fontolni az irányelv kiterjesztését minden elektronikai termékre (a 1,000 Volt egyenáramú vagy az 1,500 váltakozóáramú feletti teljesítményűekre is), valamint az alkatrészekre és egyéb tartozékokra is.

intermetal7_400

A felülvizsgálat a már létező - jelenleg évi 4 kilogram per fő - elektronikai hulladék visszagyűjtési arányt is módosítaná (EED 17/02/03). Ez a visszagyűjtési arány és mód nem tükrözi a tagállamok közötti számottevő eltéréséeket az elektronikai termékek kereskedelmi forgalmát tekintve, és nem segíti elő, hogy a kormányok a legjobb visszagyűjtési arányra törekedjenek - állítja a Bizottság.

A megfontolandó lehetőségek között szerepel a tömegalapon számított visszagyűjtési arány, amely tagállamonként eltérő lehetne, de felmerült az is, hogy a piacra kerülő termékek százalékos aránya szerint változhatna a visszagyűjtés mértéke.

A jelenlegi kötelező visszagyűjtési és újrahasznosítási arányokat szintén növelni lehetne, jelentette ki a Bizottság. Ez jelentheti egyrészt a jelenlegi arányok növelését a különböző termékkategóriákban, másrészt pedig újfajta, az elektronikai hulladékokból származó különféle hulladékáramokra vonatkozó anyag-alapú célkitűzéseket is, pl. a műanyagokra vagy az ásványi anyagokra.

Még egy lehetséges változást hozhat a szabályozásra vonatkozó kettős jogi alap bevezetése. A jelenlegi szabályok az EU alapszerződés környezetvédelmi cikkelyén (175. cikkely) alapulnak, amely a tagállamok számára lehetővé teszi, hogy a tagállam az EU-ban elfogadottnál szigorúbb nemzeti szabályozást léptessen életbe.
A Bizottság szerint bebizonyosodott, hogy ez az irányelv nem megfelelő teljesítéséhez vezetett, ezért fontolgatja, hogy a szabályozás hatályával, fogalmaival és termék-követelményekkel kapcsolatos intézkedések jogi alapjává a 95. cikkelyt teszi meg. Ez harmónizálná a tagállamok jogi szabályozását.

Az érintettek június 5-ig nyújthatják be válaszukat a konzultációra. Őszig várhatóan megjelentetik a felülvizsgálati eredményeket, a lehetséges WEEE direktíva módosítási javaslataival együtt - közölte a Bizottság .

További információ: Európai Bizottság tel: +32 2 299 1111 és a konzultációs dokumentumot a WEEE honlapján.

Forrás: ENDS Europe DAILY 2524, 16/04/08 (Commission expands on WEEE law review options)
Fordította: Körözsi Andrea Edit