Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adalékanyagok engedélyezéséről szavazott az EP

  • 2008. július 13.
  • humusz

Az új, hatékonyabb eljárások elõsegítik az élelmiszeripari termékek szabad mozgását az unióban, és egyes színezékeknek a csomagoláson történõ pontosabb feltüntetésével jobb egészségügyi és fogyasztóvédelmi kereteket biztosítanak.

 

 

Az élelmiszer-adalékanyagok, az élelmiszeripari enzimek és az élelmiszer-aromaanyagok egységes engedélyezési eljárásáról szavazott kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP). Jelenleg az élelmiszer-adalékanyagok felhasználására tucatnyi uniós jogszabály vonatkozik. A négy új irányelv célja, hogy könnyítsen a jelenlegi, meglehetősen komplikált szabályozási rendszeren, korszerűsítse a jogszabályokat, és összehangolja azokat a legfrissebb tudományos eredményekkel. 

Az egyik irányelv az adalékanyagok, enzimek és aromák közös, EU-szintű engedélyeztetési folyamatát határozza meg, a másik három irányelv pedig részleteiben foglalkozik ezen három anyagcsoporttal: felsorolja az engedélyezett anyagok listáját, megszabja a felhasználás feltételeit, és lefekteti az anyagok csomagoláson történő feltűntetésének szabályait. A jóváhagyott anyagok listáját az Európai Bizottság fogja kezelni, a kockázatelemzést pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség végzi el. 
 
A plenáris vitában Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő azt mondta, hogy az európai közvélemény a szaporodó botrányok hatására egyre nagyobb aggodalommal gondol a fogyasztók számára gyanús anyagokra. Adatai szerint az E-számmal jelölt mintegy 2600 különböző adalékanyagból évente körülbelül 3 kilogrammot fogyaszt egy átlagos lakos anélkül, hogy tisztában lenne annak káros hatásaival. A képviselő szerint "az adalékanyagok hamis érzetet keltenek a fogyasztókban. Olyan élénk és harsogó színeket adnak az élelmiszereknek, amelyek nincsenek jelen a természetben. Ezzel az egészségügyi kockázaton túl lélektani kárt is okoznak a gyermekeknek, rászoktatva őket a természetellenes ételekre". 

Hegyi kiemelte, hogy az új jogszabály alapján az emberi egészségre és a környezetre káros adalékanyagokat a jövőben nem lehet tovább használni. Szerinte fontos, hogy a kockázatos anyagokat, mint a gyermekkori hiperaktivitást okozó azo-ételfestékeket legalább jelölni kell az élelmiszereken. 
 
A témában írásos hozzászólást benyújtó Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az olyan adalékanyagok és aromák ipari méretű felhasználását, melyekről nem állnak rendelkezésre megfelelő hatásvizsgálati eredmények. Véleménye szerint kiemelkedő jelentőségű az adalékok érthető feltüntetése, valamint az átlátható, egységes európai engedélyezési és értékelési eljárások megléte.

 

 

 

 

Forrás: hvg.hu / MTI