Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átadták a hulladékudvart Vasváron

  • 2008. október 03.
  • humusz
Átadták szerdán Vasváron azt az ötvenmillió forintos beruházással készült hulladékudvart, ahol a kisváros lakói ezután ingyenesen helyezhetik el a háztartásukban keletkezett és szétválogatott, továbbhasznosításra alkalmas hulladékot. [MTI - Népszava Online]
A beruházás a több mint 9 milliárd forint összértékű Zalaispa projekt részeként valósult meg az Európai Unió anyagi támogatásával - mondta el Dékány Endre, a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke a megnyitón.

Ismertette: a régióban Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Zalabéren építettek korszerű hulladéklerakót, a vasvári hulladékudvarból is ide szállítják majd az összegyűjtött szelektív hulladékot.

Dékány Endre hangsúlyozta: a nagyszabású projekt másik fontos eleme, hogy felszámolják és rekultiválják a környezetet romboló régi hulladéktelepeket, mint ahogyan ez Vasváron is megtörténik.

Az év végéig szintén a Zalaispa projekt részeként hat szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítanak ki Vasváron - mondta az MTI érdeklődésére V. Németh Zsolt polgármester.

Szavai szerint az önkormányzat az elmúlt években komoly harcot vívott azért, hogy a vasváriak és a környékbeli települések lakói ne használják tovább az elavult, a hatóságok által bezárt hulladéklerakót.

"Miután a hulladékudvar a szelektív gyűjtésért cserébe a vasváriak által ingyenesen vehető igénybe, az önkormányzat, a rendőrséggel, és a polgárőrséggel együttműködve még hatékonyabban igyekszik majd fellépni a szemetelőkkel szemben" - mondta.

Hozzátette: a környező falvak polgármestereivel tárgyalásokat kívánnak folytatni arról, hogy a vasvári hulladékudvar a községek lakói számára ingyenes legyen, de ezért a használat arányában az önkormányzatoknak hozzá kellene járulniuk a hulladékudvar üzemeltetési költségeihez.

V. Németh Zsolt szólt arról is: városukban igyekeznek meggyőzni a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. A szemléletváltozást a legkönnyebb a gyermekeknél elérni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Ezt jelzi az is, hogy a város általános iskolája 2006-ban megkapta az "ökoiskola" címet.

A jövőbe vetett bizalom jelképeként a hulladékudvar ünnepélyes avatásán a polgármester helyett a vasvári iskola diákja, Hirschmann Bálint vágta át a nemzeti színű szalagot.
MTI