Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1000 milliárd dollár a nukleáris örökség kezelésére

  • 2008. október 08.
  • humusz
Ezer milliárd dollár az ahhoz szükséges pénzösszeg, hogy eltüntessük a mindössze hatvan éves általunk keltett nukleáris aktivitás eredményeit, írja a Le Monde. Ez az Atomenergia Nemzetközi Intézetének 2004-es becslése, mely azóta az inflációval csak növekedett.

 

Az összeg fele a katonai célokra létesített nukleáris eszközök semlegesítésére kell. A maradék 500 milliárd a kutató laboratóriumok és a közel 440, az elkövetkező 30 éven belül bezáró atomreaktorok tisztításához szükséges. A problémát az jelenti, hogy az esetek többségében a bezáráshoz szükséges összeg nincs meg még a bezárás pillanatában sem.

Ez lesz a központi téma a ma kezdődő atomenergiával foglalkozó konferencián Avignonban. A szakértők nyilatkozatai szerint viszont ez eddig a tanulás időszaka volt, aminek már vége, megtanulták, hogyan kell bezárni a reaktorokat. A szkeptikusok azonban kétlik, hogy az alig tucatnyi bezárásból eleget lehetett volna tanulni.

A legkomolyabb nehézség ezzel szemben még mindig az, hogy a radioaktív hulladékot csak kevés országban tudják megfelelően, biztonságosan elhelyezni, általában ideiglenes megoldásokra hagyatkoznak. A probléma tehát nem a gyerekeinket, inkább az unokáinkat fogja terheni…

 

Tukacs Lívia / Kitekintő

 

 

Forrás: Kitekintő