Hogyan lehet visszaszorítani a diófalevél/avar égetését?

Igen elterjedt "legenda", hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni. Az igazság az, hogy a friss diólevélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálás során lebomlanak. Tehát nyugodtan eláshatjuk a csatabárdot, és a diólevelet korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz - legfeljebb kicsit több időt kell hagyni az érett komposzt kialakulására. A lombhulladékot elméletileg ugyanúgy belekeverhetjük a kerti és konyhai zöldhulladékok közé, de mivel a gyakorlatban ez a típusú komposztálnivaló általában egyszerre, nagy mennyiségben keletkezik, érdemes külön lombkomposztálót felállítani és a többi zöldhulladéktól elkülönítve komposztálni. (Kapcsolódó kiadványok itt)

A szóróanyagok mellett a legjobb szemléletformáló eszköz természetesen a saját tapasztalat, így egy erre alkalmas közterületen, vagy például a polgármesteri hivatal, könyvtár, vagy templom kertjében érdemes felállítani egy lombkomposztálót, ahol a gyermekeknek, érdeklődőknek be lehet mutatni "működés közben" is a komposztálást.

A témával kapcsolatos előadásokkal, iskolai foglalkozásokkal kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi zöld szervezettel, vagy a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) egyik irodájával. 

Bár a jogszabályalkotás önmagában nem megoldás, jó tudni, hogy a település jegyzője helyi rendeletben szabályozhatja, illetve megtilthatja az avarégetést a településen. Egy ilyen rendelet megalkotása, az alternatívák ismertetésével és a lakosság tájékoztatásával összekötve sikeres lehet az avarégetés káros gyakorlatának visszaszorításában.


Új hozzászólás

Szűrt HTML

  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
Az űrlap beküldése a Mollom adatvédelmi irányelveinek elfogadását jelenti.