David Attenborough filmje: Hány embert bír el a Föld?

Időpont: 
péntek, 2013, április 19 - 18:00 - 21:00
Helyszín: 
A38 hajó, Budapest

Hány ember élhet a Földön? - David Attenborough filmje a népesedésről.

 

Utána tabudöntögetés Simonyi Gyula, a BOCS Civilizációtervezés elnöke segítségével. Előadó lesz még Őri Péter történész-demográfus.
A BOCS Civilizációtervezés Alapítvány - több érintett nemzetközi hálózat tagjaként - évtizedek óta küzd a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) globális biztosításáért Afrikában, Indiában is. 
A téma tabu volta nem csak humanitárius és esélyegyenlőségi könyörtelenség, zöld képmutatás és szociális érzéketlenség, nem csak bűntett a jövő generációk és saját meglévő gyermekeink ellen, de öngyilkos ostobaság is:
saját magunk is javában süllyedünk bele a világnyomorba, mert nem ismerjük fel érdekeinket és semmit nem teszünk az egyébként kézenfekvő, költséghatékony és gyors megoldás érdekében.
A túlnépesedésről beszélgetni legalábbis pikáns, egy olyan országban aminek egyik jelentős problémája a népességfogyás. Mégis, a globalizáció korában már Magyarországot is ugyanúgy érinti a túlnépesedés kérdése, mint mondjuk Kínát, legfeljebb más hatásaival szembesülünk. A probléma az utóbbi néhány évtizedben vált kritikussá, mivel úgy tűnik lehetetlen jó, vagy humánus válaszokat adni rá. Konrad Lorenz osztrák etológus és társadalomkritikus 1973-mas könyve, A civilizált emberiség nyolc halálos bűne első helyen említi a túlnépesedést, melynek ő főként a társadalmi- pszichológiai hatásait elemezte. Napjainkra azonban - ahogyan azt Attenboroguh filmje is mutatja - a környezetpusztító hatásunk vált elsődlegesen riasztóvá.

A neves természetfilmes, Sir David Attenborough legutóbbi nyilatkozata szerint korlátozni kell az emberi populáció növekedését, amíg teljesen tönkre nem tesszük a bolygót. "Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát" - mondta a Radio Times-nak David Attenborough. Sir David, aki az Optimum Population Trust (Optimális Populáció Alapítvány) védnöke, már korábban is beszélt "az emberi egyedszám ijesztő robbanásáról". Véleménye szerint szükséges lenne anyagilag támogatni a szexuális nevelést és más önkéntes népességkorlátozó módszereket a fejlődő országokban. "Állandóan programokat indítunk az etiópiai éhezéssel kapcsolatban, más nem történik. Egyszerűen túl sok ember él ott. Nem tudják fenntartani magukat - és ennek kimondása nem embertelenség. Ez a helyzet. Amíg az emberiségnek nem sikerül kikeverednie ebből, és nem kap összehangolt képet a bolygóról, addig egyre rosszabbá és rosszabbá válik a helyzet." A 86 éves Sir David Attenborough a világ egyik leghíresebb természetfilmes-televíziós  személyisége. A BBC-nek készített filmsorozatai - köztük az Élet a Földön, Az élő bolygó, Bolygónk a Föld - hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek. forrás: greenfo.hu

 

Időpont: 2013. április 19. 18:00
Helyszín: A38 hajó, Budapest 

Az esemény megtekinthető a Facebookon.

További információ: 
Simonyi Gyula, a BOCS Civilizációtervezés