Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippek a téli tüzelésre

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla
Okos ember hulladékot nem éget. Mindenki másnak pedig tilos és életveszélyes.

 

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.


Sajnálatos módon nem győzzük hangsúlyozni, mennyire veszélyes otthon a kazánokban hulladékot égetni. Míg komoly egészségügyi problémákhoz vezet a mérgező vegyületekből álló hulladékok elégetése, addig a kazánunk, kéményünk élettartama is jelentősen csökken. Hosszú távon így jelentős kiadásokhoz vezet: kazáncsere, gyógyszerek, nem beszélve a bírságról. Néhány tipp, hogyan tudjuk elkerülni hulladékok égetését.

Ha költségmegtakarítás vagy bármi egyéb ok miatt úgy döntünk, hogy áttérünk fatüzelésre, mindenképp gondoljuk végig, hogy van-e kapacitásunk a működtetésre, ugyanis sokkal több vesződséggel jár, mintha gázzal fűtenénk. Először is időben gondoskodni kell a fa megvásárlásáról, lehetőség szerint már tavasszal, hogy a következő téli szezonra megfelelően ki tudjon szárítani. A vizes fa nehezen gyullad be, fűtőértéke sokkal rosszabb, ráadásul jobban is füstöl. A fa tárolására helyet kell biztosítani, ráadásul nem csak az egész szezonra való adagnak kell elférnie, de szárazon is kell tartani. Érdemes különböző nagyságú hasábokat előkészíteni: kisebbeket a begyújtáshoz és nagyobbakat a rárakás fázisához.

A legtöbb esetben a begyújtás fázisához használnak fel otthon fellelhető hulladékot. A műanyagok bár úgy tűnik, jól égnek, fűtőértékük minimális, de gyors égésükkel erősen megterhelik a kazánt, a klór tartalmúak egyenesen szétmarják a kéménybélést is. Továbbá a műanyagok égetésével szabadul fel a legtöbb mérgező gáz. Papírt lehet gyújtósnak használni, de figyeljünk oda, hogy ne legyen fényes (lakkozott, felületkezelt), túl színes, és semmilyen más anyagot ne tartalmazzon. A papír mellett természetes anyagokat, mint a dióhéj, toboz, kukoricacsutka ajánlatos felhasználni. De az otthon fellelhető gyertyacsonkokat is felhasználhatjuk, papír fecnikkel, fűrészporral összekeverve. Papír brikettet akár otthon is elő tudunk állítani, csak víz és esetleg egy kis fűrészpor kell hozzá. A hatékonyság kulcsa a tömörítésben rejlik, illetve megfelelően ki kell szárítani.

A fűtés ideje alatt a folyamatos fa utánpótlásról gondoskodni kell, mert ha elalszik a tűz, akkor kezdhetjük az egészet az elejéről, ami a hatékonyságon is csökkent. Ha van rá lehetőség, érdemes puffer tartályt tartani, ami a lezárás után is keringeti a meleget a szobákban vagy a központi fűtéssel kiegészíteni éjszakánként. Nem szabad hagyni, hogy túlságosan lehűljön a lakás: több energiába telik befűteni, illetve bizonyos hőmérséklet alatt a füstgázok sem tudnak megfelelően kiáramolni, ami különös veszélyt jelent.

A hulladék elszállítási díjjal pedig akkor tudunk spórolni, ha nem is termelünk szemetet. Magazinunk pedig rengeteg jó tanáccsal szolgál ennek megvalósításához!

fatüzelés