Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Multikultúra: dolgozók aktivizálnak dolgozókat

Év: 
2013
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Pauló Gergő

Az Ericsson-osok süteménnyel gyűjtöttek adományt az Élelmiszerbanknak.

Az adománygyűjtés klasszikus formájában pénzt adunk egy társadalmilag vagy környezetvédelmi szempontból hasznos kezdeményezésre, aztán hamar elfelejtjük az egészet. Nem veszünk részt benne tevékenyen, nem sütigazdagodunk jó élményekkel, csak a lelkiismeretünk lesz nyugodtabb egy kis időre. Ennél sokkal többet nyújt, ha az adománygyűjtést önkéntes tevékenységgel kötjük össze.
A magyarországi Ericsson több mint 1000 embert foglalkoztató irodaházában gyűjtöttünk adományt a Magyar Élelmiszerbanknak (MÉB). Kétféleképpen lehetett részt venni az akcióban: süteménysütéssel és kóstolással/adakozással. Az adománygyűjtés egy hétig tartott. Tíz kolléga vállalkozott sütésre, így mindennap több tálca édesség állt a rendelkezésünkre. Ezeket reggel letettük az irodaház konyháiba, társalgóiba, ahol sokan fordulnak meg. A tálcák mellé adománygyűjtő dobozokat helyeztünk, feltüntetve a fontos információkat.

elelmiszeradomanyA többi ment magától. Este megszámoltuk és biztonságba helyeztük az összegyűlt pénzt. Az akció meghirdetésénél hangsúlyoztuk, hogy nem a süteményeknek van ára. Meg lehet kóstolni ingyen, és ugyanott lehet adakozni, ha valaki jónak látja. Ahogy kóstolni is adakozás nélkül, vagy adakozni kóstolás nélkül. A program nem ösztönzött túlfogyasztásra, csupán arra, hogy a máshol megvásárolt étel helyett a kollégák finomságaiból válasszanak, és azt a pénzt, amit erre szántak volna, a MÉB-nak adományozzák. Az adománygyűjtő dobozoknál senkinek sem kellett a munkaidejében őrködnie. A hét végére 50.000 forint gyűlt össze, amiből 1,5 millió forintnyi érték lesz az Élelmiszerbank tevékenysége által.

 

Későn jutott eszünkbe, hogy kezdeményezzük a vállalatnál az adomány megduplázását, ami a szokás az Ericsson-nál karácsony táján. Nem baj, jövőre megtesszük.
Úgy gondolom, az akció mintául szolgálhat azoknak, akik indíttatást éreznek arra, hogy bevonják kollégáikat egy jó ügy szolgálatába.