Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvek újraolvasásra

Könyvsiker kölcsönző indult
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Dányi Andrea

Szeretnéd olvasni a könyvújdonságokat, de túl drágának tartod a megvásárlásukat? Ha már olvastál egy könyvet, szívesen átadnád másnak? Pénztárca és fakímélő megoldás az Első Könyvsiker Kölcsönző, ahol mindössze 500 Ft-ért olvashatsz el egy könyvet, de rajtad kívül még sokan mások is ugyanazt a példányt. Igen, ez a lehetőség már tavaly óta elérhető Magyarországon, a fővároson kívül már vidéken (Pécs) is.

Sípos László ötletgazda és tulajdonos olvasás iránti szenvedélyéből született meg Magyarország első Könyvsiker Kölcsönzője, amely 2011-ben nyílt meg. A vállalkozás nem más, mint az új könyvek magas árai és a könyvtárak gyakran elavult könyvválasztéka ihlette könyvesbolt és könyvtár kombinációja. Az itt kínált könyvek többsége szórakoztató irodalom, „sikerkönyv”, amit a legtöbben keresnek.

A kölcsönzés vásárlással – 17 %-os, vagy 25 %-os törzsvásárlói kedvezménnyel – kezdődik. Az olvasó megveszi a könyvet, ami a saját tulajdonává válik, majd elolvassa. Ha meg akarja tartani, akkor a kedvezménnyel megvásárolt könyv az övé. Ha pedig úgy dönt, hogy 15 naptári napon belül a nyugtával együtt visszaviszi, akkor az árát – az 500 forintos használati díj levonásával – visszafizetik számára. A rendszer lényege, hogy a vevők alkalomadtán igen nagy kedvezménnyel juthatnak hozzá jó állapotú, használt, de még mindig frissnek számító könyvekhez. Tehát az üzlet egyfajta antikvárium is, ahol azonban nem a régi, hanem a legújabb könyvek kaphatóak.

Miközben a könyvtári könyvek 60 %-át sosem kölcsönzik ki, a Könyvsiker Kölcsönző sikere töretlen, a vásárlók egyértelműen dicsérik az ötletet. Hétről-hétre bővül a törzsvásárlók köre: mára már ezres nagyságrendű a visszatérő olvasók, kölcsönzők száma. Az eddigi tapasztalatok alapján a vásárlók legalább 70 %-a visszahozza a könyvet, szinte minden esetben nagyon jó állapotban.

A legkeresettebb a szórakoztató irodalom. Jelenleg kb. 1200 címből válogathatnak a kölcsönzőbe betérők, egy-egy kötetből 3-8 példányt tartanak. Az elsődleges szempont a választék összeállításánál az, hogy mely könyvek nincsenek meg a közkönyvtárakban. A kínálatban tehát igyekeznek az újdonságokra, a friss megjelenésekre koncentrálni. Azonban a névben is szereplő könyvsiker szó nem jelent egyet a bestsellerrel. Minden könyv lehet a saját kategóriájában – akár vers, akár szépirodalom, akár tudományos könyv – igazi siker, valóban népszerű könyv. A Könyvsiker Kölcsönző ezeket juttatja el olcsón az olvasókhoz.

"A környezettudatos szemlélet terjedését a kölcsönző a kevesebb papírfelhasználással segíti, de fontos szempont az olvasásra nevelés, a könyv megszerettetése is." – vallja Sípos László.