Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kis karácsony, zöld karácsony...

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bogdán Judit

Karácsonyi céges vacsora, teázás, ügyfélparti, állófogadás – erről szólnak
decemberben a munkavállalók estéi. De lehet ezt is környezettudatosan!

Szokták mondani, hogy a karácsony, az év vége a lecsendesedés, az elmélyülés időszaka. Ám eddigi tapasztalataink szerint a vállalatok számára ez az időszak a
céges ajándékok beszerzése és kiküldése, a Mikulás-napi vagy karácsonyi rendezvény megszervezése körül forog.

Az ajándékozás szokása még mindig erősen tartja magát, de legnagyobb örömünkre egyre több vezető kezdi felismerni, hogy egy jól megválasztott társadalmi felelősségvállalási (CSR) program legalább annyira szívmelengető, mint egy üveg szíverősítő jobbfajta bor, a költségek átcsoportosítása ugyanis akár egész komoly támogatásokat eredményezhet. Igen, nyilván egy ilyen program megszervezésével
több a munka, nem lehet katalógusból megrendelni, de a befektetett energia abban a pillanatban meghozza gyümölcsét, ahogy átadják a pénzadományt vagy az összegyűjtött ruhát, játékot, tartós élelmiszercsomagot, kutyajátékot.

Ha azonban a vállalati kultúra szerves részét képezi az évvégi céges party, nem tanácsos CSR-programra hivatkozva lemondani azt, pláne ha a kollégák körében népszerűségnek örvend a rendezvény.

Ebben az esetben is lehet környezettudatos estet szervezni: kis odafigyeléssel, némi különmunkával fel lehet kutatni olyan beszállítókat, akik maguk is alapítványok, egyesületek – portékájuk, szolgáltatásuk pedig remekül illeszkedik a rendezvény jellegéhez (pl. bio és/vagy kistermelői büfé, hátrányos helyzetű vagy értelmi sérült munkavállalókat alkalmazó szervezetek szolgáltatásai). Az érzékenyítés mint szakkifejezés az évnek ebben a szakában új értelmet nyer, érdemes tehát kihasználni az ünnepek körüli lelkiállapotot, és nemcsak személyes, hanem „jogi személyes” szinten is valami jót cselekedni.

társadalmi vállalkozás


Segítünk: www.re-krea.hu