Kapd magad és Szedd magad!
Eleged van már a szupermarketek „szuperfriss” kínálatából?
Szerinted is unalmas, hogy ugyanolyan - semmilyen!- íze van a baracknak, mint a paradicsomnak? És ha kint hagyod a konyhapulton egy hétig, akkor sem történik érdemi változás?
Mennyivel jobb, ha tudod, hogy mi kerül
a kosaradba, hogy a barackot valóban a
nap érlelte és nem mesterségesen növesztették, nem kell vegyszerekkel biztosítani
az üdeségét, mert TÉNYLEG friss, és
pár órával szüret után már főzheted is a
lekvárt! Arról a közösségi élményről nem
is beszélve, amit a szüret adhat, hiszen nem mindenki
tud a saját/nagyszülők/szomszéd
gyümölcsösébe beszabadulni. Éppen erre való
a Szedd magad! mozgalom!
Már az ország több régiójában is találunk olyan gazdákat, akiktől közvetlenül
vásárolhatunk, vagy akiknél saját magunk
szedhetünk gyümölcsöt. Az internetes
keresés is jó támpontot adhat, de
valószínű, hogy a kisboltban Juliska néni jobban
tudja, hogy hol van a környéken Szedd magad!-program. Indulás előtt
pedig ajánlott tájékozódni, hogy nyitva
van-e a gazdaság (időjárás, munkák stb.
miatt), és hogy van-e még egyáltalán érett
gyümölcs.
Ősz táján szüretelhető az őszibarack,
körte, szilva, egyes almafajták, de akár a
dió, birs és a szőlő is. Sőt, elvétve már zöldség
Szedd magad!-dal is találkozhatunk!
Mit vigyünk magunkkal? Gondoskodjunk a gyümölcsök ökofrankó hazaszállításáról, és nejlonzacskó helyett vödrökbe, edényekbe szedjük és szállítsuk a terményeket. Így nemcsak környezettudatosabbak vagyunk, de a törékeny, puha gyümölcsöket is megóvjuk. A leszedett gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, főzhetünk belőle gyümölcslevest, süthetünk sütit, de fagylaltot és aszalványt is készíthetünk. Tartósíthatjuk fagyasztással, befőzéssel kompótnak vagy lekvárnak, dzsemnek, de lédúsabb gyümölcsökből ivólevet és szörpöt is készíthetünk a hidegebb, vitaminhiányosabb napokra.
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad
http://www.szeddlemagad.hu/
http://szeddmagad.hupont.hu