Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Garázsvásár és a GATE Zöld Klub esete

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Sebestyén Eszter / GATE Zöld Klub Egyesület

Az első, a tavaszi Garázsvásár a Humusz Szövetséggel közös munkánk elemeként került megrendezésre Gödöllőn. A második, az őszi már igazi küldetésünké vált! A harmadik pedig egy hagyomány része lesz (most szombaton, május 7-én). Ez a Garázsvásár a GATE Zöld Klubbal!

Hozzávalók garázsvásárhoz: 1 db saját udvar, 1 db kapura helyezett invitáló szöveg, tucatnyi egymásra és tudatosságra nyitott ember, 1 nagy zsáknyi felesleges, de jó állapotú használt holmi beárazva, igényesen kínálva, 1 csipet vendéglátás, kedves mosoly, pár jó szó. Élmény árusítani, élmény vásárolni. Mindenki nyer – a recept egyszerű.

De nem az áruba bocsájtott holmikon vagy a megkeresett pénzen van a hangsúly. Nem csak a fizetéskiegészítés a lényeg! Mindennapi, már nem használt tárgyaink második életéről van szó, és arról, hogy ami Neked már felesleges és útban van, másnak még hasznos lehet.

Nálunk kicsit más a Garázsvásár, mert nonprofit egyesületként egyszerre több családnak szervezzük, hátteret biztosítva a házigazdáknak és koordinálva a hirdetést, amivel jelentősen csökken a házigazdák feladata. A mi célunk pénzszerzés helyett a közösségteremtés: hogy az emberek megismerhessék a körülöttük élőket, és merjenek kérdezni, ismerkedni, és ismeretleneket is beengedjenek a kertjükbe, akik aztán ismerősként, barátként távoznak. Hogy később a mi segítségünk nélkül is bátran merjenek nyitni mások felé, és kezdeményezni.

Mindezt megfűszerezzük még a hulladékcsökkentés vágyával és az újrahasználat­ újrahasznosítás népszerűsítésével, amihez szakmai hátteret biztosítunk. Az eddigi tapasztalataink alapján elkészítettem egy szervezési útmutatót, egy „Garázsrendet”, és egy „Házigazda tízparancsolatot” azzal a céllal, hogy mind a vásárlók, mind a házigazdák dolgát megkönnyítsem, akár a szervezésről, akár az adásvételről van szó. Elindult egy Facebook-­oldal is „Gödöllői Garázsvásárosok közössége” néven, itt minden eddigi tapasztalatot és információt megtalálhat az, aki érdeklődik a téma iránt; de a [email protected]-on is elérhetőek vagyunk bármilyen kérdés esetén.

Szerkesztői megjegyzés: a következő garázsvásár május 7-én lesz Gödöllőn, várunk minden kedves érdeklődőt!

garázsvásár

Portékák a garázsvásáron

Egyéb elfoglaltságok garázsvásárokon


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!