Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hülyülés tünetei

Nagy ugrás a gyermekgondozásban
Év: 
2000
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Lali

Azt szokás mondani, hogy az idősek hajlanak a gyerekes dolgokra. Ez a megállapítás magyarázatul szolgálhat ahhoz a japán kormány-tervhez, mely kitömött állatokat kíván felhasználni a szigetország rohamosan öregedő lakosságának gondozásához.

 

Kuma egy igazi "ölmaci", mely azonban jóval ügyesebb közönséges fajtársainál. Folyékony-kristály szemekkel és fejlett félvezető aggyal rendelkezik, hardvere pedig lehetővé teszi számára, hogy bármely korosodó emberrel barátságot kössön, ugyanakkor képes beszélgetéseket kezdeményezni és azokból később részleteket feleleveníteni.

Kumának és pajtásának, a Tama nevű macskának a feladata az idős, szociális otthonokban élő, magányos emberek foglalkoztatása. Másrészt segítségükkel könnyen megfigyelhetik őket, hiszen a köztük lefolyó beszélgetéseket a gondozók később letölthetik.

Az "értelmes" mackók kezdeményezni is képesek: amennyiben valakin a depresszió jeleit észlelik, a személyzet megnyugtató, lelkesítő viselkedésre programozhatja át a macikat.

Kumát és Tamát a Matsushita Corporation gyártotta a Japán Egészségügyi Minisztérium felkérésére. Ez a fura logika eddig mintegy 150 millió jenjébe (kb. 1,27 millió dollár) került az országnak, ám figyelembe véve a japánok nagymértékű tiszteletét az idősek iránt, az összeg nem is olyan magas.

"Tama nem egy játék" - jelentette ki a vállalat szóvivője. Valóban, elbűvölve Tama és Kuma képességeitől, könnyen megfeledkezhetünk valódi rendeltetésükről: egyetlen, otthonban élő japánnak sem kell többé magányosnak lennie.

Kezdetben vala a virtuális kutya- ill. macskaprogram, a Dogz és Catz, mely tőbb mint három millió családot mentett meg a valódi kutya vagy macska tartásának nyűgétől. Nincs tőbb piszkos lábnyom a konyhában, vége a mindennapos sétáknak, a felelősség terhének. Mostanra, a Mindscape Entertainment jóvoltából eljött a "program-babák" ideje is.

A Babyz, mely a közelmúltban jelent meg, az első virtuális csecsemő tisztével büszkélkedhet. 30 dollárért, nagyjából távoli őseinek, a tamagocsiknak és társaiknak az áráért Babyz tartalmaz majd egy beszédet felismerő chipet és egy mikrofont a gyerek számítógépéhez, amely lehetővé teszi a virtuális gondozást.

A családi számítógépen keresztül a nagyobb testvérek megtaníthatják Babyzüket beszélni, megfigyelhetik, hogyan nő a haja és a foga, segíthetnek neki megtenni az első lépéseket. Az apróság fejlődése természetesen attól függ, mennyire jól tanítják; bántalmazni nem szabad.

A bejegyzett tulajdonosok valamelyik on-line örökbefogadási központból egy vagy két testvérkét is vihetnek haza.
 (Forrás: Adbusters. No. 26.)