Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyílt levél a miniszternek

Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

Nyílt levél a miniszternek!

 

Dr. Fazakas Szabolcs miniszter úr részére Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint a HuMuSz - IKIM által - kinevezett ill. meghívott képviselõje szomorúan statisztáltam végig a fogyasztóvédelmi törvény egyeztetési szakaszában a társadalmi szervezetek részére kiosztott szerepet. Az elõkészítõ munka "feszített ütemére" való utólagos hivatkozásukat az (öt éves) elõzmények ismeretében nem tudom elfogadni.

Az IKIM-féle törvényelõkészítési stílus számomra nem ismeretlen. A fogyasztók védelmérõl szóló törvényben szabályzott alapjogok fontossága és az azokkal kapcsolatos hazai és EU elvárások azonban azt sugallták, hogy a törvény társadalmi elfogadottságához alapvetõ lesz az érdekképviseleti szervek partnerként való kezelése. Ennek elmaradása egyenlõ a társadalmi szervezetek többéves munkájának "lesajnálásával" és számunkra elõrevetíti a fogyasztók teljes kiszolgáltatottságát. Eljárásuk logikus következménye lett ugyanis, hogy a társadalmi fogyasztóvédelmi szervezetek - HuMuSz által összegyûjtött és jogi formába foglalt- módosító indítványait az Országgyûlés sem vette komolyan.

A fentiek miatti tiltakozásul az IKIM által adományozott bizottsági ill. tanácsadó testületi funkcióimról ezennel kellõ tisztelettel lemondok. Fogyasztóvédelmi tevékenységemet a legális jogi és nem jogi eszközökkel, társadalmi keretek között folytatom.

Tisztelettel: