Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelés a Göncöl Házban

Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

A Göncöl Ház Vácott található, több független társadalmi szervezet székhelye. A ház munkatársai évek óta közelítenek apró lépésenként egy ideális hulladékgazdálkodáshoz. Mozgalmas élet zajlik a házban: táborok, szakkörök, kampányok, klubok, így sokféle hulladék keletkezik. Megpróbáljuk úgy kezelni hulladékainkat, hogy a lehető legkisebb terhelést okozzuk a környezetnek. Ezt kívánja a Természet, a lelkiismeretünk és a pénztárcánk is.

 

Papírhasználat:

 

  • fehér papírt csak faxoláskor és és a kiadványok mesterkópiáihoz használunk,
  • a legtöbb irományunkhoz olyan papír is jó, aminek a hátoldala már használt,
  • repi helyre menő leveleinket, pályázatainkat is szürke papírra nyomjuk,
  • annyi papír használódik el egyik oldalán, hogy újrapapír tömböket nem érdemes venni,
  • egész jól "elvagyunk" leporelló printerpapír nélkül. A kiadványok (levelek) piszkozatát "féloldalas" papírra nyomjuk, szépen végigálljuk az "etetési időt".

Gyűjtés:

  • minden irodában van egy gyűjtő az egyik oldalán már használt SÍK papírok számára. A gyárilag pormentes papírok a fénymásolóba még nagyon jók! A mátrixprinterbe is be lehet etetni, és piszkozatot lehet nyomtatni rá. A leveleinket is ilyenre nyomjuk, hacsak valami nem kívánja direkt a fehérített papírt,
  • a mindkét oldalán használt papírt sem gyűrjük össze, számukra is van egy gyűjtődoboz. Ezeket deponáljuk a padláson egy száraz helyen,
  • a papírfecniket is össze kell gyűjteni. Télvíz idején ezekkel kell begyújtani, nyáraszálykor meg egy zsákban tároljuk az előbbi frakció mellett,
  • a kartondobozokat összelappasztva deponáljuk valahol a padláson, milyen jó lesz, ha költözik valaki.

Újrahasznosítás:

  • Télen sok papírt kell tüzelni. A fentiek alapján a ficni-fecni frakciót tüzeljük CSAK el,
  • az összes többi papírhulladékot elvisszük a papírgyárba, amikor megyünk újrapapírt vásárolni. Addig kell könyörögni, amíg visszaveszik. A legjobb ára a leporelló frakciónak van, jól fizetnek a hullámpapírért (papundekli dobozok) imádják a nátron-papírt (cukros zacskó és rokonai), az "iromány"-papír is jó nekik, meg a különgyűjtött újságpapír. Ami nem jó semmire, az a színes magazin, a mártott papír. Ilyeneket nem kell venni.

    Szerves hulladék

    Építettünk az udvaron egy komposztkeretet. Ide mehet a kávézacc, a teafilter cimke nélkül, kevés kenyér, valami hamu, még némi használt papír is. Minden konyhai hulladék és kerti növényszármazék. A diófalomb nem jó bele, mert megöli a komposztdomb baktériumait, gombáit. Ételmaradék is kerülhet bele, de ha túl sok van, vonzza a patkányokat! A komposztot néhány hónaponta villával át kell forgatni, hogy levegőzzön. Egy-két év alatt kiváló talajjavító anyag lesz belőle. A szerves hulladék majdnem egynegyede az összesnek!

    Ételmaradék

    Ha sok keletkezik, akkor a maradék szemétbe kerül, de kéne egy jó kis disznót keresni, pláne ha van itt valami nagyobb főzés (tábor, konferencia).

    Kenyér

    Vácott, a Széchenyi u-i könyvesboltban átveszik az állatvédők a menhelyi kutyák számára. Addig egy nagyobb papírzsákban száraz, meleg helyen gyűjtjük, hogy ne penészedjen meg. Néhányan az otthoni háztartásukból behozzák a kenyeret, hadd legyen a kutyáké!

    Elemek

    Nem kell elemeket használni. A hálózati áram sokkal olcsóbb, és nem termel hulladékot (legalábbis nálunk...). Az országos program keretében kapott kis piros kukába gyűjtünk minden elemet. Lehet, hogy a gombelemekkel meg kellene próbálkozni az Óra-Ékszerben, két éve még visszavették. Állítólag kilyukasztják és kiszívják belőle az elektrolitot. Így csak a többi lesz veszélyes hulladék. Ha telni látszik a kis piros, akkor szólunk a helyi környezetvédelmi felelősnek, hogy vitesse el oda, ahova való. Sajnos nincs újrafelhasználás, de legalább ellenőrzött körülmények között tárolják Aszódon.

    Egyéb veszélyes hulladék

    A kis piros kukába tesszük a vízminőségmérő vegyszerek csomagolását is. A sokszorosító gép által kidobott fóliák is tele vannak környezetre veszélyes anyagokkal, azokat is ide helyezzük.

    Alumínium

    A padláson gyűjtjük az összes alumínium hulladékot. Egy szép nagy doboz gyűlt össze eddig, de azt össze lehet tömöríteni egy kisebb egységgé. Ebbe megy az alufólia, a tejföltető, stb. (pl a túró csomagolása egyszerűen elválasztható alu-ra és szennyezett papírra. Kólásdoboz a Göncöl Házban ritkán akad, nem kell nekünk se kóla, se doboz). Ha összegyűlt egy nagy adag, akkor el kell szállítani a Sződi Virágzó MGTSZ öntődéjébe, hozzánk az van a legközelebb.

    A többi fém

    Nem nagyon termelődik, de gyűjtjük a pincében, és időnként elszállítjuk valami átvevőhelyre. Összekötjük egyéb fuvarokkal vagy annyit összegyűjtünk, hogy bejöjjön a szállítási költség. Persze az Önkormányzatnak kéne tarkítani egyet és létrehozni egy átvevő telephelyet, ahol mindenféle hulladékot fogadnak, és szakmai alapon kezelik, és továbbítják a másodnyersanyag-feldolgozóknak...

    Fa

    Nem dobunk fát a szemétbe. Ami akad, azt eltüzeljük.

    Fahamu

    Mehet a komposztba egy része. A többit télen ki lehet szórni a hóra, így nem kell sózni az utakat. A kátyúkba tölteni nem olyan jó, nem ér semmit.

    Üveg

    Mindet vissza kell váltani! Amit nem lehet, azt széles körűen fel lehet használni:

    • befőzéskor a háziasszonyok versengenek a csavaros üvekekért,
    • egérmentesen lehet tárolni élelmiszereket bennük,
    • tolltartónak is kiválóak, ellentétben a kis lila műanyag izékkel, amiket a nagybani írószerbeszerzések alkalmával sikerült beszerezni.

    Amit ilyen módokon sem lehet használni, azt apránként el lehet hordani az üveggyűjtő konténerbe. Vácott is van ilyen, de egyelőre nem ér semmit, mert nincs aki feldolgozza...

    Ami marad

    Így nagyon kevés szemét marad, amit a nagy fekete kukába kéne önteni:

    • szennyezett papír, ami nem alkalmas papírgyártásra,
    • agyonfestett papír, ami szerintünk veszélyes hulladék,
    • kombinált csomagolóanyagok, ezeket nem kell megvenni,
    • műanyag szir-szarok, ezeket se kell megvenni,
    • lim-lomok, apró-cseprő hasznavehetetlen bigyók, ezeket el kell kerülni.
    • fémmütyürkék, stb.

    Így csináljuk a Göncöl Házban. Legalábbis erre törekszünk. Nagy fáradtsággal nem jár, csak egy kis odafigyeléssel. Ajánljuk magunkat: bárhova elmegyünk, és megnézzük, hogy hogyan lehet megreformálni a hulladékkal való bánásmódot. Mi nem magunk számára spórolunk, hanem a környezet számára! Igazán égető akkor lesz majd a kérdés, ha lesz itt egy erős Polgármasteri Hivatal és egy rátermett kommunális hulladékhasznosító cég és ha a "hagyományos" szemét elszállítása és kezelése csillagászati pénzekbe fog kerülni...

    Tovább Tovább