Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak a Nulla Hulladék Hálózat tagjai

Év: 
2009
Szám: 
Ősz

ÖKO Munkacsoport Alapítvány -Paks

Munkacsoportunk 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy alkossunk egy olyan szakmai munkaközösséget, akik elkötelezettséget éreznek környezetük és annak megóvása, védelme iránt. Kis közösségünk lelkes, elkötelezett emberekből áll, akik városi szinten tevékenykednek, tenni akarnak környezetük védelméért, a maguk eszközével és ez elsősorban a nevelés.
1998-ban alapítványt hoztunk létre, ekkor kaptuk jelenlegi nevünket: Önzetlenül, Környezetünkért, Otthonunkért Munkacsoport Alapítvány,
Célunk a környezettudatos magatartásforma megalapozása, folyamatos alakítása a gyermekek és a felnőtt lakosság körében. Mert ahogy Werner mondja: A természet tönkretétele és a védelme a fejekben kezdődik.
Tevékenységeink közül: Idén 12. alkalommal szervezzük meg felnőtteknek szóló környezetvédelmi vetélkedőnket, Szeresd, óvd és védd! Címmel. Rendszeresen írunk ki pályázatokat óvodásoknak, diákoknak, felnőtteknek. Ezek között szerepelt a „Nem bántja a szemét a szemét?” irodalmi pályázat az „Öröm és bánat térkép” (mi az, amire büszkék vagyunk városunkban és mi az, ami miatt szomorúak vagyunk és mit szégyellünk), valamint tucatnyi rajzpályázat
”Ültess fát, életfát!” akcióprogramunk keretében az a szülő, akinek kisbabája született, és vállalja, hogy olyan felelősséggel neveli a facsemetét, mint gyermekét egy (élet) fát kap ajándékba alapítványunktól.
Ebben az évben a Tolna megyei Önkormányzat támogatásával, a Zöldtárs Alapítvánnyal együttműködve a paksi kistérségben 50 db komposztládát osztottunk ki óvodáknak, iskoláknak és magánszemélyeknek. Ezzel párhuzamosan előadást kellett meghallgatniuk a jelentkezőknek a komposztálással kapcsolatban.

Akcióink rendezvényeink nagy sajtóvisszhang mellett zajlanak.
Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy támogatóink tábora egyre szélesebb.

Jantnerné Oláh Ilona
Kuratórium elnöke, ÖKO Munkacsoport Alapítvány


Érdi Környezetvédő Egyesület
 
Az Érdi Környezetvédő Egyesület célja lakóhelyünk, Érd természeti, épített és kulturális értékeinek, megismerése, megismertetése, és megóvása. Stratégiai céljaink közé tartozik a város természeti értékeinek felkarolása.
Rendszeresen részt veszünk standdal, szórólapokkal, Öko-játszóházzal a városi rendezvényeken (majális, Mezőföldi vásár, gyermeknap, kilométeres utcabál, stb.) Tavaly második alkalommal kapott lehetőséget Érd város önkormányzatától, pályázat útján, hogy megszervezze a megújuló energiákat népszerűsítő, kétnapos rendezvényét. Itt többek között sörkollektor építés is folyt, a fémdobozokból megépített napkollektort tombolán ki is sorsoltuk.
Együttműködünk a város önkormányzatával, rendőrségével, polgárőrségével, közterület-felügyeletével, más civil szervezetekkel.
Most fejeződik be egy nagy programunk, egy évig dolgoztunk rajta: A KvVM-től nyertünk pályázatot a Fundoklia-völgy (természetvédelmi terület) kitakarítására és bekamerázására. Több szász köbméter szemetet szedtünk össze civil összefogással és 16 kamion autógumit.
 
Az egyesület minden tagja fontosnak érzi, hogy egyesületi munkáját nem politikai meggyőződése irányítja, hanem a természet tisztelete, környezetünk megóvása. Munkánk során, kapcsolataink kialakításakor mindig a közös megegyezés elérésére, a Város pozitív irányú fejlesztésére törekszünk.
 
A www.avarosvedo.hu honlap alapján.