Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Rügyecskék akciói

Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Ferjentsik Viola (Rügyecskék Alapítvány)

Idén a szokásos, Föld Napja alkalmából meghirdetett normafai erdőtakarítást követően további takarítási akciókat (augusztusig öt helyszínt) hirdettünk meg havi egy-egy alkalommal. A májusi és júniusi akciók és azok tapasztalatai már mögöttünk vannak. Ezek közül kiemelésre kívánkozik, hogy egy külföldre önkénteseket küldő szervezet, az Artemisszió Alapítvány keresett meg minket és szervezte meg önkénteseit a Rákos patak völgyének takarítására.

Nem gondoljuk azt, hogy mi fogjuk megoldani Magyarország rengeteg illegális lerakójának, tájsebeinek problémáját, ellenben akcióinkkal az illetékesek és a közvélemény figyelmét igyekszünk felhívni a probléma megoldatlanságára.

A takarítási akciók megszervezése mellett hulladékból készült "Ne szemetelj!" táblák kihelyezésével, Újrafalvi Kaland bábjátékunkkal, a nevelés, megelőzés és a cselekvés eszközeivel igyekszünk felhívni a figyelmet a probléma jelentőségére.

A lakosság hozzáállása igen vegyes képet mutat, a "Nem takarítok, mert nem az én dolgom." hozzáállástól egészen a különös "Azért dobom el a szemetet, hogy munkát adjak az utcaseprőnek véleményig sok mindennel találkozunk. Említésre méltó azonban a zöld mozgalom távolságtartása is, amely további fejtörésre adhat okot számunkra"...Vajon mi adhat átfogó és hatékony megoldást e kezeletlen és igen jelentős problémára?

Véleményüket, jelentkezésüket a drótpostacímünkre várjuk.