Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet az illegális hulladéklerakók felszámolásáért

A Hulladék Munkaszövetség pályázata
Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
HuMuSz

A pályázat négy szakaszból áll:

1. Az illegális szemétlerakók térképezése
Kitöltött adatlapokat, pontos térképeket, képes, rajzos állapotfelmérést várunk a település környékén található illegális hulladéklerakókról. Azt kérjük a pályázóktól, hogy próbálják minél pontosabban megbecsülni, hogy hol mennyi és milyen típusú hulladék van.

2. Figyelemfelkeltés, tervezés, szervezés
Várjuk a figyelemfelkeltő cikkeket, plakátokat, felhívásokat, amelyeket a csoportok közzétettek. Írják meg, hogyan szervezik meg a lerakók felszámolását. Azt fogjuk díjazni, hogy miként hívják fel az emberek figyelmét a szemétlerakók problémájára, hogy milyen sikerrel tudják a helyi embereket mozgósítani, hogyan képesek a hivatalos szerveket bevonni. Konkrét akcióterveket is várunk, időpontokkal, helyszínekkel.

3. Az illegális hulladéklerakók felszámolása
Rajzos, fotós beszámolót kérünk magáról a takarításról és az eredményéről. A pályázók térjenek ki arra, hogy hányan dolgoztak a szebb környezetért, hogy hogyan sikerült bevonni a helyi társadalmat. Mellékeljenek mindent (újságcikket, videót, fotókat, stb.), ami az elvégzett munkát dokumentálja.

4. A rend megőrzése
Becsüljék meg, hogy még mennyi szemét maradt, és írják meg, hogy mivel próbálják megakadályozni, hogy a szeméthegyek újra felbukkanjanak!

Pályázhatnak társadalmi szervezetek és iskolai öntevékeny csoportok. FONTOS: Nem azt várjuk a jelentkező csoportoktól, hogy összeszedjék mások szemetét, hanem hogy felmérő és szervező munkájukkal hívják fel a figyelmet a szemétgondokra és mozgósítsák a helyi társadalom minden rétegét a probléma felszámolása érdekében!

Jelentkezés

A pályázó csoportok jelentkezhetnek a Tájsebészet helyi tarifájával hívható (kék) számán: 06-40-949-777 illetve a kampány honlapján: www.humusz.hu. A jelentkező csoportokkal a regionális szervezők hamarosan felveszik a kapcsolatot.

A program végrehajtása

A pályázóknak küldünk feladatlistát és rövid módszertani ajánlást. A helyi csoportok által beküldött adatokból adatbázist szerkesztünk, amely az Interneten is böngészhető lesz.

A segédanyag és az adatlapok hozzáférhetőek a megyében illetékes régióközpontokban és az Internetről is le lehet tölteni.

A regionális szervezők a munka minden fázisában adnak szakmai tanácsokat, segítenek a hivatalos szervekkel való kapcsolatteremtésben, igény szerint elmennek az egyes helyszínekre, részt vesznek a helyi sajtótájékoztatókon, stb. Minél több pályázót szeretnének felkeresni a 2. és 3. fázisban.

A pályaműveket a régióközpontoknak kell beküldeni.

Végső határidő: 2003. május 20.

Értékelés

A pályázat nyertesei azok a közösségek lesznek, amelyek a legszélesebb társadalmi összefogást alakítják ki az illegális lerakók felszámolása érdekében, és ahol a pályázók a program mindhárom fázisához látványos illusztrációt és gazdag médiadokumentációt csatolnak. Anyagi források hiányában nem lehet elvárás, hogy a csoportok minden illegális lerakót felszámoljanak. Elsődleges célunk, hogy felhívjuk az emberek és a döntéshozók figyelmét a szemétgondokra és a lehetséges megoldásokra. Az értékelést első körben a régióközpontok, második körben állami szervek és társadalmi szervezetek által delegált kuratórium fogja végezni.

Eredményhirdetés

2003. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon. A legjobb pályaművekből kiállítást rendezünk a HuMuSz Házban.

DÍJAK

A fődíj ismét egy játszótér lesz, de most újrahasznosított műanyagból. A Holofon 95. Rt. adományozza a győztes csapatnak.

A legjobb tájsebész csoportok digitális fényképezőgépeket, GPS-berendezéseket, újrahasznosított műanyag kerti bútorokat, KukaBúvár előfizetést és hulladékos oktatócsomagokat kapnak.