Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ZÖLDREFESTÉS, avagy az óriásvállalatok zöldítési módszerei

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Magyar Természetvédők Szövetsége

E hiányt pótló kiadvány azokat az álságos módszereket mutatja be, melyeket a globalizációt fémjelző óriásvállalatok vetnek be ahhoz, hogy zöld színben tündökölhessenek. Hatalmas összegeket költenek PR-cégek zöldítő tevékenységének finanszírozására, miközben a környezetvédőket támadják, tevékenységüket akadályozzák.

A kiadvány olvasói megismerkedhetnek a zöldellenes csoportok érdekes színfoltját képező úgynevezett élcsapatokkal. Ezek olyan civil szervezetek, amelyeket a multinacionális cégek hoztak létre annak érdekében, hogy lobbizzanak a kormányoknál és fejtsenek ki olyan propagandát, mellyel elnyerhetik a fogyasztók bizalmát. A médiában közzétett állásfoglalásaikkal, amelyek valójában hazugságfüzérek, manipulatív módon befolyásolják a közvéleményt.

Megdöbbentő, hogy ezek a vállalatok a kommunikációnak a személyes formáit sem átallnak alkalmazni céljaik elérése érdekében. Lefizetik az állampolgárokat, hogy vegyenek részt tömeges tiltakozó akciókban, telefonáljanak, faxoljanak vagy levélben keressenek meg döntéshozásban résztvevő politikusokat, hivatalnokokat.

A szerkesztő számos információval szolgál az USA-ban működő, az ipari lobbi által pénzelt Wise Use mozgalomról. A környezetvédők ellen fellépő tömegmozgalom a zöldek eszközeit használja fel a zöldek erőinek gyengítésére. A kiadványból azt is megtudhatjuk, hogy aki az USA-ban a kormány vagy a cégek ellen szót emel, könnyen a bíróság előtt találhatja magát. A tiltakozók ellen indított stratégiai perek célja a megfélemlítés és az elbizonytalanítás. S bár e bírósági keresetek általában nem a felperesek javára dőlnek el, valójában azonban ők a nyertesek, a tiltakozók ugyanis kisemmizve, meghurcolva visszavonulót fújnak.

A szerkesztő fontosnak tartotta bemutatni az agytrösztöket, vagyis azokat a magán kutatóintézeteket, amelyek szintén részt vesznek a környezetvédők elleni tisztességtelen játszmákban. Ezek az érdekcsoportok nem végeznek saját kutatásokat, átvesznek már meglévő eredményeket, melyeket aztán arra használnak fel, hogy megkérdőjelezzék a környezetvédők megállapításait.

A zöldrefestés honi bajnokai sem maradtak ki a füzetkéből. Számos információval lehetünk gazdagabbak, melyek közül kitűnik a közelmúlt "ínyencsége", a Paksi Atomerőmű áprilisi üzemzavarával kapcsolatos zöldítés. A szerkesztő ígéri, hogy a jövőben még több adalékkal bővíti a minket érintő zöldrefestés témakörét.

A kiadvány beszerezhető az MTVSZ irodában. Letölthető a www.mtvsz.hu honlapról.