Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Donella Meadows emlékére

Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Simonyi Gyula

Donella H. Meadows, úttörõ környezeti tudós és író, rövid betegség után 59 évesen meghalt. Az 1972-ben óriási nemzetközi visszhangot kiváltó, A növekedés határai c. könyv fõ szerzõjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, a gazdaság és a környezet hosszú távú globális trendjeit tanulmányozta.

Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Dana-ként ismertek, a "fenntarthatóság mozgalomként" ismertté vált nemzetközi erõfeszítések egyik vezetõje volt. A mozgalom célja volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. A környezeti rendszerek, az etika és az újságírás elkötelezett tanára is volt a Dartmouth fõiskolán. A rendszerelmélethez és a globális trendek analíziséhez fûzött értékes elméleti hozzájárulása mellett, egy kis farmot mûködtetett és a helyi közösség élénk tagja volt. Világhíréhez hiteles szerénységgel viszonyult, gyakran írta foglalkozásaként egyszerûen azt, hogy "farmer és író".

Írásai (Világpolgár sorozat) 1991-ben Pulitzer Díjra lettek fölterjesztve. 1981-ben megalapította az International Network of Resource Information Centers (erõforrás információs központok nemzetközi hálózata), amely Balaton csoport néven vált ismertté (a csoport a Balatonnál találkozik minden évben). A csoportnak sikerült a hidegháborús vasfüggöny mindkét oldalán élõ tudósok közt korai és nagy jelentõségû tapasztalatcserét létrehoznia. 1997-ben megalapította a Sustainability Institute-ot (Fenntarthatóság Intézet), amelyet "gondolat- és tettközpontnak" nevezett. Az intézet összekapcsolja a globális rendszerek korlátainak kutatását a fenntartható életforma gyakorlati bemutatásaival, beleértve egy ökofalu és biofarm fejlesztését.

Dana magyarul olvasható írásainak (fõleg György Lajos fordított rendszeresen tõle) gyûjteménye megtalálható a BOCS Alapítvány webhelyén: http://bocs.hu

Dana Meadows emlékkötet

A Föld Napjára megjelenõ emlékkötet válogatás lesz a Világpolgár sorozatból, illetve a Balaton Csoport 1997-es Idõökológia tanulmánykötetébõl. Nem csak a környezetvédelmi ipar, politika és a mozgalom alapkönyveinek egyike, de közgazdászok, politikusok, média szakemberek, üzletemberek, értelmiségiek, vallási vezetõk és minden az emberiségért felelõsséget érzõ ember számára korunk megértéséhez nélkülözhetetlen segítség lesz.

Kiadja a Bocs Alapítvány, szerkesztette Simonyi Gyula. Megrendelhetõ: [email protected]