Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Árpádföldön

Év: 
2000
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Donászi Zsuzsa

Az Árpádföldi Polgárok Érdekközössége 1992-ben alakult, munkájukat közel 4000 ember valamint 37 civil és politikai szervezet támogatja. Kezdetben legfőbb céljuk volt, hogy megakadályozzák az M0-s autópálya északi szakaszának megépítését, ám az évek múlásával tevékenységük tovább bővült más környezetvédelmi programokkal is. Ilyenek a mezőgazdasági területek gondozatlanságának megszüntetése, parlagfű-mentesítési akciók szervezése, szelektív hulladékgyűjtés előkészítése a kerületben, a használt étolaj külön gyűjtésének megszervezése, fórumok tartása, információk megjelentetése a kerületi lapban, a kertvárosi jelleg megőrzése.

Mint tudjuk, a keletkezett háztartási hulladékok mintegy 30 %-a szerves anyag. Kertvárosi övezetben szezonálisan ennek a többszöröse is lehet, pl. az őszi időszakban, lombhulláskor, vagy nyáron, a fűnyírás időszakában.

Mivel ezek az anyagok kitűnően komposztálhatóak, ezért a keletkezett háztartási hulladékkal együtt történő elszállításuk felesleges, ráadásul csak rontja az égető hatásfokát, lévén a hulladék egy jelentős része jelenleg ott köt ki.

A programgazda Gellért Miklós 1999-ben kezdett el először gondolkodni komposztálási programon. Szakmai tanácsokat, írásos anyagokat az Öko-Fórum Alapítványtól és a HuMuSz-tól kapott, ill. saját maga gyűjtött és vásárolt szakkönyveket. 2000. tavaszán többféle pályázat benyújtása és elbírálása folytán a Közösség megkapta a programhoz igényelt pénz egy részét, (KAC, Ökotárs Alapítvány, Kerületi Önkormányzat) így elkezdődhetett a terv megvalósítása.

A program főbb lépései a következők voltak:

  • a program leírása ill. megjelentetése a kerületi lapban,
  • az érdeklődők regisztrálása,
  • Március hónapban 4 alkalommal szakmai előadás tartása a programra jelentkezőknek.
  • újrahasznosított műanyagból készült komposztládák kiosztása,
  • a tartályok mellé szakmai anyagok mellékelése.

A komposztálási programról rendszeresen cikk jelenik meg a kerületi lapban. A programba a kerületi óvodákat is bevonták, összesen 14 kap majd komposztládát, szakmai anyagot. A távolabbi tervek között szerepel a kerületi szelektív papírgyűjtés beindítása.