Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szelektív hulladékgyűjtés térhódítása Európában

Év: 
2000
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Mr. Bluesman

Egy 40 európai várost érintő felmérés eredményeként az látszik kirajzolódni, hogy Nyugat-Európa városaiban a háztartási hulladék 26%-át (kb. 108 kg/fő/év) sikerül a szelektív gyűjtéssel megmenteni a lerakástól illetve az égetéstől.

 

A felmérés - melyet egy belga szervezet, a "Városok az Újrafeldolgozásért" végzett -- arra is rávilágít, hogy igen nagyok az egyes országok hulladékkeletkezésében mutatkozó különbségek. A tanulmány megállapítása szerint a 259 kg/fő/év a legkisebb érték - ezt Salzburg városában mérték, de ehhez hasonló teljesítménnyel büszkélkedhet Saarbrücken városa is. A 40 város vizsgálata során talált legnagyobb érték 631 kg/fő/év volt. Az adatok összesítése után arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyvárosokban átlagosan 422 kg/fő/év háztartási hulladékkal kell számolni.

Ami a szelektivitás hatékonyságát jelenti, átlagosan 101 kg/fő/év a visszagyűjtött potenciális másodnyersanyag mennyisége, de a tanulmány szerint 55-57%-os eredmény (vagyis 200 kg/fő/év feletti teljesítmény) is minden további nélkül elérhető. Különösen jó eredménnyel gyűjthető be a papírhulladék, ami a visszagyűjtött anyag átlagosan 35%-a. Ugyancsak látványos eredményeket értek el a szerves anyagok gyűjtése terén, hiszen ez a komponens a teljes mennyiség 25%-át adja.

Érdekes, hogy a vizsgált települések fele olyan módszerrel dolgozik, amelyben mindhárom szelektív gyűjtési módszer (a járdaszéli, a konténersziget és a hulladékudvar) egyaránt megtalálható! A konténerszigetek a papír és az üveg begyűjtésénél alkalmazhatók jó hatékonysággal, de a műanyaghulladék esetében is jó eredményeket lehet elérni. Egyedülálló módon az olaszországi Capriban ezzel a módszerrel gyűjtik a szerves komponenseket is. A járdaszéli gyűjtés a cádi házas övezetekben a leggyakoribb, míg a hulladékudvar szinte mindenütt megjelenik.

A fejlődés igen nagy léptékű. Liege (Belgium) városában 1998-ban egyetlen év alatt 40-ről 110 kg/fő/évre sikerült emelni a visszagyűjtött anyag mennyiségét. A tervek is nagyra törőek, például Dublinban 2004-ig el akarják érni, hogy a keletkező hulladék 60%-át visszajuttassák a gazdaság körforgásába.

  Warmer Bulletin