Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szégyen

Év: 
2000
Szám: 
Nyár

Magyarország kiábrándító képet mutat, amerre nézünk, mindenhol illegális szemétlerakókat látunk. Szégyenletes, hogy milyen mostohán bánunk természetes környezetünkkel, a magyar tájjal, az erdőkkel, az élővizekkel!

A hulladékprobléma legelemibb szintjét sem oldottuk még meg: köztisztasági kultúránk nagyon alacsony, hatalmas rendetlenség van ebben az országban. Egy koszos országba nem lehet vendégeket fogadni, tehát a turizmus addig nem fog Magyarországon beindulni, amíg az ország látványa ilyen siralmas.

Meggyőződésünk, hogy csak össztársadalmi összefogással és rengeteg helyi kezdeményezéssel lehetne rendet csinálni a hulladéklerakás területén. Mindenkinek össze kellene fogni, hogy a hatalmas mennyiségű felhalmozott hulladékot ártalmatlanítsuk, és hogy megakadályozzuk újabb lerakók keletkezését. Tudjuk azt is, hogy ez nem fog egyik napról a másikra sikerülni, de el kellene már kezdeni!

Arra buzdítunk minden helyi társadalmi csoportot, lakossági kezdeményezést és iskolát, hogy az ősz folyamán mérjék fel és lehetőség szerint számolják fel a településük közelében található illegális szemétlerakókat. Vonjanak be mindenkit a munkába, önkormányzatokat, helyi vállakozókat, a szemét elszállítását végző szolgáltatókat. Próbálják kinyomozni, hogy ki(k)től ered a szennyezés, és ahol kideríthető, ott kezdeményezzenek szabálysértési eljárást ellenük.

Ha már összegyűjtik a szemetet, vegyék ki kellene belőle a fémeket, amelyek hasznosíthatóak, talán valami bevétel is származhat belőle. A veszélyes hulladékot, a gumiabroncsokat is különítsék el, ha megfelelő elhelyezési módot lehet rá találni. Sok helyen komposztálható anyagot raknak le, ezt arra alkalmas helyen kellene hasznosítani.

Aki szemetet rak le illegálisan, az szabálysértést követ el. Magyarországon ennek nincs különösebb elrettentő ereje, a jogérvényesítés is nagyon gyenge, morálisan sem bélyegzik meg, aki ilyet tesz. Ennek változni kell, különben az ország szemetes marad. Társadalmi normává kell válnia a rendnek, a kultúrált hulladékelhelyezésnek. Bélyegezzék meg, közösítsék ki, akit tetten érnek a környezet elrondításán!

Fenntartani a rendet. Ez mindig a legnehezebb, de enélkül nem ér semmit az egész. Ki kell alakítani egy olyan rendet, hogy minden hulladéknak meg legyen a helye, legyenek gyűjtőedények mindenhol és ezeket ürítsék rendszeresen. Érvényt kell szerezni a helyi rendeleteknek, és példás szigorral betartani ezeket. A területtulajdonosok felelőssége is megnő a hulladékgazdálkodási törvény életbelépése után, így elemi érdekük, hogy birtokukon ne keletkezhessenek illegális lerakók.