Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gubera Vera és a szemétégetõ

Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

 

Jó régen nem írtam már Szerkesztõ úr, de a szemét nem lett kevesebb, akármerre nézek körbe-körbe. Itt a telepen is mindig csak gyûlik, valamért a lakosság szétdobálja, pedig jobb lenne ha a kukába tennék, nem tudok én már nagyon hajolni. Meg rendesek is itt az emberek, mert csak úgy kihajigálják a csontot az ablakon, mert annyi itt a kutya hogy csak a kutya szar a több. Legalább az ételmaradékot újrahasznosítják, ugye? Mondta is a Tata hogy tenyésszünk kutyát, mert ingyen etetnék õket a népek.

Na de csak itt hülyéskedek, pedig komoly dolgokról szeretnék beszámolni a Kukás Bulvárnak (hogy el ne felejtsem még nem fizettem rá elõ, mert nézet eltérésünk támadt a szemétdíjassal, sajnálom mert rendes asszony és neki kell veszekedni, hogy fizessenek már).

Hát, hogy milyen dolog az a szemétégetés! Ezen gondolkodom mindig. Hogy mennyit turkálunk naponta, hogy kiszedjük a szemétbõl a jó kis kartont, mert abból újra papírt csinálnak megint és a KukaBúvár azt írta, hogy így kell. De ezek csak el akarnak égetni mindent! Mutatta a Tata, hogy nézd Vera, abba a gyárba megy a szemét. És füst lesz az egészbõl? Az nem mind füst, mert gõz is, mondta a Tata, mert a kocsmában beszélgetett az egyik melóssal. Ki is silabizáltuk, ezt figyelje meg szerkesztõ Úr drága: Hulladékhasznosító Mû!

A balatonfüredi szeméttelep mellett pálinkafõzõ üzemel, amellyet a termelõdõ biogázzal fûtenek. A fotelban macska.
A balatonfüredi szeméttelep mellett pálinkafõzõ üzemel, amellyet a termelõdõ biogázzal fûtenek. A fotelban macska.

Ezek is pénzt kapnak a papírért, mint mi a hulladékudvarba? (Na ez is jó különben, mert amikor még úttörõ voltam, a Tata meg kisdobos, mert õ a fiatalabb, hát ugyan úgy 2 forintot kaptunk a papírért, mint ma, csak akkor 3,60 ft volt a kenyér, most mért nem fizetnek papírgyárosok?) Hülye vagy Vera, ezek összeszedik a szemétdíjat, és itt pocsékolják el - mondta a Tata, mert õ mindig jobban érti ezeket a dolgokat. Az semmi de még örülnek is, ha sok papír van a szemétbe, mert akkor nem kell gázt adni hozzá az égetõben. Jó kis konkurencia ez nekünk, szerkesztõ úr!

A Tata azt is hallotta kocsmába, hogy villany lesz meg fûtés a szemétbõl, ez legalább jó. Persze rögtön filózni kezdett a Tata, hogy nincs nagy külömbség mert mi pl. fát fûtünk (füstöl az egész rohadt kályha, mert a Tata lusta kikormolni a kéményt, a múltkor meg úgy tettünk mintha nem lennénk itthon, mert jött a kéményseprõ. Aranyos szurtos gyerek volt, csak nem volt pénzünk kifizetni) szóval, hogy szavamat ne felejtsem, a fából is füst lesz meg meleg, a szemétégetõ is füstöl hogy a sok telepi lakásba legyen meleg. Szóval a füst ugyanaz. Meleg vizet mink is tudunk csinálni csak rá kell tenni a lavórt a sparheltra. Az áram jó csak legyen aki kifizesse. Tessék mondani szerkesztõ úr, megéri az a hulladék égetés?

A Tata mindent alaposan kifundál, még azt is kitalálta, hogy a sparheltból a fahamut összekeveri a lekaszált gazzal meg az ételmaradékkal, ami nem kell a macskának. Ez a komposzt, látod Vera? Nem is büdös, mondom, mire felcsattan, hogy mért lenne a komposzt büdös. Majd beleásom a földbe és ültethetsz bele paradicsomot. Már tavaly is büszkén mutogatta kocsmába, hogy milyen bió paradicsoma termett, pedig én görnyedtem vele sokat. Ha lenne pénzünk se vennék permetezõt, hencegett a Tata, a haverjai meg megzabálták a teljes termést majdnem. BezzeG a szemétégetõben egy csomó salak lesz, a Tata egyszer ki is figyelte, hogy tele van jó vassal, amit nem szed ki senki! Még a kocsigumi se ég el rendesen a szemétégetõbe és az egész salak egy nagy büdös rondaság. Abból nem lesz paradicsom, mert veszélyes hulladék, benne is volt a Kukabúvárba.

Na hiszen, kedves szerk. Úr, ha ezeket mind összeadom, hát elég nagy marhaság elégetni a szemetet. Össze kell gyûjteni a papírt (a múltkor kipróbáltam és elvittem egy csomó tejesdobozt a hulladékudvarba, de elhajtottak vele, hogy az nem jó, mert tele van mû anyaggal és aloménom is van benne egy csomó, ja tényleg, ez a Tetra izé, amit a szerkesztõ úr mindig emleget), szóval hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, pocséklás benne hagyni a papírt szemétbe, ha ebbõl csinálnak papírt akkor nem kell sok fát kivágni, ezt a gyerekek is tudják az iskolában.

Na meg az a sok mûanyag. Szorgalmasan gyûjtjük a Tatával a pille palackokat is, de akkora helyet foglal, hogy a Tata fuserált egy masinát a sufniban a kukorica darálóból, jót veszekedtem vele, azzal kezdte aprítani a pille palackokat, de hamar megunta és káromkodva elment a kocsmába. Szóval, ezzel mi lesz, mert nem veszi át a MÉH vagy mi a neve mostanában? A múltkor láttam ügyes virágládákat, meg szõllõkarókat a BNVn, amikor elmentünk a Tatával gyûjtögetni. Mûanyag szemétbõl csinálták õket! Hát mért nem lehet a pille palackokból is valamit gyártani, ahelyett hogy füstöt csinálnak belõle, szerkesztõ Úr, az égetõbe??

Üdvözöljük a Tatával