Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasóinktól

Év: 
2002
Szám: 
Ősz

Tisztelt Szerkesztőség!

Még egy éve sem vagyok rendszeres olvasójuk, ám azt már igencsak érzem, hogy nehéz az árral szemben úszni. Ha mást nem, hát a kart és a lelket megacélozza.

Jó lenne, ha írnának egy összefoglalást a helyzetről és a kihasználható lehetőségekről a lakossági veszélyeshulladék begyűjtésről-leadhatóságról. Én mondjuk itt, Szegeden súlyos ezreket fizettem, hogy egy régi ház lomtalanításakor a beszáradt festéket, ismeretlen összetételû folyadékot és lejárt szavatosságú permetezőszert leadjam. Meglepő módon az átvevõ nem magánszemélyként, hanem cégként kezelt engem, mert olyasmire, hogy valaki néhány doboz veszélyes anyaggal beállítson a telepükre, még nem volt példa.

Amiért most tollat ragadtam, az a mellékelt hirdetés, amit egy Szegeden népszerű hirdetési újságban találtam. A kép és a szöveg magáért beszél. Talán megér egy bekezdést.

Jó munkát!

Egy sikeres kezdeményezésről szeretnék beszámolni Önöknek és a véleményüket kikérni. Szeptember elején a kápolnásnyéki óvodában megszerveztük az óvodások számára a használtelem-gyűjtést. A gyűjtés tulajdonképpen a használt szárazelemekre vonatkozik (ceruza-, góliát-, bébi elem, stb). Nagy meglepetésünkre az óvodások nagyon nagy aktivitást mutattak a gyűjtéssel kapcsolatban s az első héten mintegy 3 kg elemet hoztak. A kezdeményezés eddig egyelőre csak egy csoportban lett bevezetve, de a kezdeti sikereken felbuzdulva további csoportok, óvodák bevonását tervezzük. Mielőtt ezt megtennénk, szeretnénk kikérni az Önök véleményét. A gyűjtés célja egyébként elsősorban a környezettudatos életre való nevelés. Az elemek azért megfelelőek, mert kis méretűek, könnyűek, könnyen kezelhetőek (az elemek később a szelektív hulladékgyûjtő konténerekbe kerülnek). Véleményünk szerint ez az ötlet elérheti célját s miután az ovisok már 5-6 évesen találkoznak az aktív környezetvédelemmel, későbbi életük során sokkal természetesebben fognak a témáról gondolkodni.

Orosi György - okl. környezetmérnök

A HuMuSz nem szívesen tanácsolja, hogy kicsi gyerekek veszélyes hulladékot gyűjtsenek, mert az elemekből, ha hosszabb ideig fény éri őket vagy megsérülnek, nehézfém-tartalmú oldatok folyhatnak ki. A nehézfémek felszívódnak bőrön át, a gyerekek bőre pedig még nagyon érzékeny. A hulladék egyéb komponenseivel foglalkozzanak inkább az óvodai foglalkozások!


Néhány számban láttam a fenti kategóriába eső termékbemutatókat. A napokban szembe jött velem a boltban egy eldobható grillsütõ! Kb. tepsi méretû, 10 cm magas jószág, csupa alumíniumból, előre feltöltve az egyszeri sütkérezéshez való faszénnel, ami a móka végére valószínűleg tényleg közel használhatatlanságig égeti szét a vékony alufalat. Azt hittem, lehidalok.

Mészáros Attila

A 2002. nyári "Nemdohányzó vonatok a MÁV vonalain" c. cikkhez: Nagyon örültem a dohányfüstmentes vonatok kialakításának, mert már gimnazista korom óta Budapest és Bicske között ingázom, és ezen évek alatt több szomorú tapasztalattal lettem gazdagabb. Most viszont úgy éreztem, eljött az igazság pillanata! Ez a jókedv azonban rövid ideig tartott.

A kalauzok feladata lenne a rendeletben foglaltak betartatása (figyelmeztetés, helyszíni bírság, stb.), ennek azonban nem tesznek eleget. Sőt! Többször előfordult, hogy a peronokon dohányzó utasokat nekem kellett figyelmeztetnem. Ilyenkor vagy letesznek szándékukról, vagy - rosszabb esetben - annyit mondanak: "Jó" - és dohányoznak tovább. Néhány esetben keresetlen szavakkal tudtomra adták, hogy jobban tenném, ha nem ütném bele az orromat mások dolgába. Mikor egy hasonló esetben a kalauz segítségét kértem, ő válasz helyett egy vállrándítással intézte el a dolgot.

Keller Krisztián

A nyári Kukabúvár hátlapján mintha egy montázs lenne (túl fehér a postaládára "ragasztott" szöveg betűje a bedobott prospektushoz képest), de maga az ötlet nagyon jó!

Ezen felbuzdulva a saját postaláda-nyílásunkhoz igazodva készítettem egy feliratot, melyet pár napja felragasztottam. Ennek fő elemét, az "emblémát" mellékelem, hátha be tudjátok illeszteni valamelyik cikketekhez, esetleg matrica formájában sokszorosítanátok (ha kell, akkor lekerekítem a táblát, esetleg más megoldás is szóbajöhet, csak akkor írjatok vissza!). A hatásról egy-két hét múlva tudnék nyilatkozni, ugyanis főleg hétvégén pakolják tele prospektusokkal, de két-három ingyenes reklámújságot is szoktunk kapni, és persze az akciós bóvlicipők vásáráról is mindig időben értesülünk.

Nagyon bízom benne, hogy ennek vége, ugyanis udvariasan, de nyomatékosan felhívtam a kiragasztott papíron még szövegesen is a figyelmet, hogy köszönjük, NEM KÉRÜNK szórólapot, prospektust, reklámot!

Üdvözlettel:
Siska Andrea