Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírgyûjtés Pilisszántón

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Réka

A KukaBúvárban olvastam a pilisvörösvári szelektív papírgyûjtésrõl. Vörösváron már korábban is láttam a piros konténereket, így mi is odavittük a saját papírhulladékunkat, de a cikk nyomán arra gondoltam, hogy megszervezhetnénk Szántón is a dolgot.

 


Beszéltem a pilisszántói iskola igazgatónõjével, illetve a polgármesterrel is. Végül közösen úgy döntöttünk, hogy minden hónap utolsó hétfõjén gyûjtjük a papírt. Eddig két alkalommal, április és május végén hoztak papírt a gyerekek, illetve a szüleik, nagyszüleik. E két alkalom során a pilisszántói gyerekek és felnõttek 4,7 tonna papírt gyûjtöttek, ezzel körülbelül 70 öreg fa életét mentették meg. Az Önkormányzat dolgozói és a hetedikesek az ÁFÉSZ raktárából 2783 kg hulladékpapírt raktak teherautóra!

Az eredményhirdetés és a díjkiosztás a tanévzáró ünnepélyen volt, ahol a 6. osztályos gyerekek kapták a tortát. Minden osztály kapott hulladékpapírból kézzel merített oklevelet, Humuszos matricákat és kiadványokat.

Az Önkormányzattól, a polgármesterünktõl kaptuk a legtöbb segítséget. Az összegyûlt papírt szállításig az Önkormányzat helységében tárolhatjuk, a helyi kábel TV-ben ingyen hirdethetjük az akcióinkat, az Önkormányzat fizette a verseny fõdíját és, a rakodásnál is megszervezték a segítséget. Az iskolában minden osztályfõnök kihirdeti a soron következõ gyûjtés idõpontját.

Hosszú távú cél az állandó iskolai szelektív papírgyûjtés, mert a gyerekek így látnák igazán, mennyi papírt is dobunk ki feleslegesen. Egyelõre csak az iskolás gyerekek családtagjai hozták el a papírt, így azt még ki kell találni, hogyan mozgósíthatnénk a többi családot is. Az üzletekben felhalmozódó kartondobozokat szintén szeretnénk bevonni a gyûjtésbe. Úgy tûnik, erre is lesz hajlandóság: az egyik közért már kérte, hogy értesítsük a legközelebbi gyûjtés idõpobtjáról, hogy addigra összekészítsék a papírt..