Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kezdeti lépések

Év: 
2000
Szám: 
Ősz

Több éves kampányt indított a Hulladék Munkaszövetség az illegális szemétlerakók felszámolása érdekében (ld. felhívásunkat a 2. oldalon). Négy mintaprogram indult ezen az õszön, amelyek tanulságai alapján jövõre országos pályázatot szeretnénk kiírni. Miközben a helyi aktivisták tájsebészkednek, a háttérben azon dolgozunk, hogy a legális hulladékelhelyezésnek legyen meg minden jogi és gazdasági feltétele, illetve hogy az állam különítsen el egy komolyabb pénzalapot, amibõl költségtérítésért pályázhatnak azok, akik igazoltan felszámoltak illegális lerakókat. Széles társadalmi mozgalmat szervezünk, de ez nem megy az állam erkölcsi és anyagi támogatása nélkül. Egyelõre biztató fejleményekrõl tudunk beszámolni.

Rákos menti összefogás

 

Szadán Sumbóné Gombos Ilona tanárnõ vezérletével megtisztították a Rákos-patak forrását és elsõ néhány száz méterét. Helyreállították a forrást jelzõ táblát, amelyet a Rákosmente Együttmûködés állított néhány évvel ezelõtt. Oroszi Sándor vállalkozó segített az összegyûjtött szemét elszállításában, a gödöllõi VÜSZI kht. pedig ingyen befogadta a hulladékot.

Gödöllõn a GATE Zöld Klub meleg teával várta az aktivistákat. A Tájsebészet hivatalos nyitó ceremóniája is itt zajlott, a Környezetvédelmi Minisztérium részérõl Kemény Attila helyettes-államtitkár biztosította a lakosságot a tárca támogatásáról, majd Six Edit, Gödöllõ alpolgármestere köszönte meg az aktivisták munkáját. Az M1 Híradója is forgatott a megnyitón, sõt a Dunatáj stábja is készített egy nagyobb riportot. A helyi iskolások és aktivisták kitakarították az ún. Alsó parkot, amelyen keresztül folyik a Rákos-patak. A VÜSZI kht. konténerekkel segített ezen a napon.

Isaszegi látkép. <br>Azóta rend van!
Isaszegi látkép. Azóta rend van!

Isaszegen Szmolicza József, a Herman Ottó "Zöld Szíves" Természetvédõ Kör vezetõje szervezte a helyi Tájsebészetet. A "Bikastó" nevezetû részrõl két helyi vállalkozó segítségével (Fazekas István egy erõgéppel és Surman József egy IFA tehergépkocsival - köszönet Nekik!) nagy mennyiségû sittet sikerült elszállítani. Háromszor kellett megfordulnia a gépkocsinak a szeméttel, végül összesen 15 köbméter hulladék került elszállításra. Október 21-én húsz aktivista dolgozott ugyanott. Az önkormányzat szerszámokat adott, így összeszedtek még egy nagy konténernyi szemetet. Kovács István vállalkozó üdítõitalokkal járult hozzá a nap sikeréhez.

Novemberben a Rákos-patak fõvárosi szakaszán is lesz Tájsebészet. Rákoskeresztúron a helyi környezetvédõ egyesület és az ökormányzat közösen szervezi az illegális lerakók felszámolását.

Szilágyi László

Nyíregyháza fény és árny oldalai

Nyíregyházán az E-Misszió Egyesület azért vállalta el a Tájsebészet lebonyolítását, mert 2000. tavaszán már végeztünk egy felmérést az illegális hulladéklerakókról a város közigazgatási határain belül. Ennek során kb. 90 lerakót találtunk a város különbözõ területein. A felszámolásra kiszemelt hely a város ismert üdülõkörzete és az ahhoz kapcsolódó kertvárosi jellegû lakókörzet, Sóstófürdõ és Sóstóhegy lett, ahol 9 illegális hulladéklerakót azonosítottunk a terepi munka során.

Könnyû volt a dolgunk, mert a sóstóhegyi Szabó Lõrinc Általános Iskola tanulói, Fábián Nóra tanárnõ segítségével már évek óta figyelemmel kísérték Sóstófürdõ és Sóstóhegy környezeti állapotát, felderítették a szemétlerakókat és a természeti értékeket, és munkájukkal beneveztek az E-Misszió Egyesület által meghirdetett "Lakóhelyem öröm-bánat térképe" címû pályázatra.

Amikor a HuMuSz és tagszervezetei megtervezték a Tájsebészet kampány lebonyolítását, azonnal tudtunk kihez fordulni. Az iskola tanulói és a tanárnõ nagy örömmel vállalkoztak arra a feladatra, hogy kerékpárra pattanva ismét bejárják Sóstóhegy és Sóstófürdõ környékét, s felkeressék az általuk ismert szemétlerakókat. Munkájuk "szép" eredménnyel járt, hiszen a már ismert 9 lerakó mellé még további hármat találtak! A felmérés mellett készségesen vállalkoztak arra is, hogy egy-két lerakó felszámolásában részt vegyenek. Szerencsére a közüzemi szolgáltató (Városüzemeltetési Kht.) elsõ szóra vállalta, hogy támogatja az akciót (konténer, teherautó), amelyre elõreláthatólag október 28-án kerül sor.

Miközben a gyerekek tájsebészkedtek, mi elkezdtük annak a fotókiállításnak a szervezését, amely "Nyíregyháza fény és árny oldalai" címet kapta. A kiállítás célja, hogy bemutassuk azt a munkát, amelynek során felmértük a város természeti értékeit és illegális hulladéklerakóit, valamint a város ipari hulladék termelését Nyíregyháza Környezetvédelmi Programja keretében. Ez a kiállítás szervesen kapcsolódik a Tájsebészet kampányhoz is, hiszen bemutatjuk a Szabó Lõrinc Általános Iskola tanulói által végzett munkát, és közel 50 nagyított fényképpel próbáljuk meg tudatosítani a város lakóiban közvetlen környezetünk szép és csúnya részeit. A kiállítást elõször a tájsebész csapat iskolájában, a Szabó Lõrinc Általános Iskolában építjük fel október végén, másnap nagyszabású sajtótájékoztató keretében beszámolunk mindkét tevékenységrõl, majd egy hét múlva a Polgármesteri Hivatalban tekinthetik meg a városlakók (és a döntéshozók!) azt, hogy mire lehet büszke, s mi miatt szégyenkezhet a szabolcsi megyeszékhely.

nyírvána

"Szeméten nem terem virág"

Szikét!
Szikét!

Gyõrben a Reflex Környezetvédõ Egyesület és a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány a Gyõr-Moson-Sopron megyei illegális hulladéklerakók feltérképezését hirdette meg a Megyei Pedagógiai Intézet segítségével a megye általános és középiskolái körében. Közel 100 pályamunka érkezett be 40 oktatási intézménybõl, s közel 300 tanuló vett részt a munkában. A felfedezett lerakókat lefotózták, arról adatlapot vettek fel, rögzítve a lerakókon talált hulladékok mennyiségi és minõségi jellemzõit, vizsgálták a keletkezés okait, a felszámolás, rekultiváció lehetõségeit, valamint az újraképzõdés megakadályozásának feltételeit. Az adatgyûjtés során a tanulók felvették a kapcsolatot az önkormányzatokkal, illetve a területeket jól ismerõ szervezetekkel (erdészetek, vadásztársaságok, mezõgazdászok, természetvédelmi hatóságok) is.

Van még tennivaló!
Van még tennivaló!

Majd feldolgoztuk a beérkezett pályamunkákat és Vág községet választottuk ki arra, hogy a Tájsebészet egyik mintaterülete legyen. A település önkormányzata és a Rekultiv Kft. is fogadókésznek mutatkozott a programra, valamint támogatják a lerakó-felszámolási mozgalmat: ingyen fogadják az összeszedett hulladékot (sajnos, a szelektálásra nincs mód), munkavédelmi kesztyûket és zsákokat biztosítanak a tájsebészek számára. A tervek szerint a vágiak 8 illegális hulladéklerakót számolnak fel november 4-én, s ezzel mintegy 600 m3 szeméttõl tisztítják meg a település környékét. A kampány szervezésében és az akcióval kapcsolatos sajtótájékoztató lebonyolításában és a sajtó informálásában fontos részt vállalnak a lerakók felderítését végzõ tanulók is. Reméljük, hogy e pozitív példát látva nemcsak Gyõr-Moson-Sopron megyében, hanem az országban máshol is ráébrednek a lakosok (és az Önkormányzatok!), hogy az illegális lerakók felszámolásához nem feltétlenül kellenek milliós beruházások, hanem olykor elég egy kis közösség összefogása is.

Szûcs Gábor

Pucolunk!

Hajdúböszörményben az akció szeptember 11.-ével indult, ekkor kerestük fel a város iskoláiban a környezeti neveléssel foglalkozó tanárokat, akikkel már eddig is jól mûködõ kapcsolatunk volt. A városban lévõ 6 iskola közül 3-ban elindult az adatgyûjtés, fotózás. Szeptember 25.-ére az adatlapok összegyûltek, elkezdtük értékelni, valamint a begyûjtött felvételeket elõhívattuk. Elindult a sajtókampány is, faxon elküldtük a meghívókat. Írtunk egy sajtóanyagot, a kampány céljairól, valamint lehetõségeirõl, illetve anyagokat mellékeltünk a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédõ Körrõl, és a HuMuSzról.

Szeptember 29.-én volt a sajtótájékoztató, mely a helyszín kialakításával kezdõdött. Itt kihasználtuk irodánk lehetõségeit, és a falon lévõ nagy térképre tettük fel az elkészült fotókat, jelöltük be a helyszíneket. A sajtóanyag az asztalon, süti, ropi, tibicsoki, csatosbambi...

Maga a sajtótájékoztató - az eredetihez képest meghirdetett 15 óra helyett - már 11-kor elkezdõdött. Egy rádiós riporter nagyon akkurátusan faggatott minket, majd egy iskolában gyerekekkel is beszélgetett. Ezt két telefoninterjú követte. Mire eljött a 15 óra, már csak a Városi TV maradt talpon, a gyerekek is részt vettek a sajtótájékoztatón, jól mutatott az egész. Sok visszajelzést kaptunk azóta. tehát a sajtókampány sikeresnek mondható.

A felmérés folyik tovább, hagytam a résztvevõ iskolákban még adatlapot, folyamatosan gyûlik az anyag. Információinkat összefésüljük a városi közterület-felügyelõk anyagával és készítünk egyet az önkormányzat illetékes bizottságának is.

A Tájsebészet elsõ napján, október 21.-én felszámoltuk a Keleti Fõcsatorna melletti üdülõknél keletkezett lerakót. A telektulajdonosok segítségével felpakoltuk egy teherkocsira a szemetet és elszállíttattuk (kb. 16 köbméter hulladék gyûlt össze!). Ezután a tulajokkal beszélgettünk a kialakult helyzetrõl: a kommunális szolgáltató nagyjából 5 éve nem visz ki kukát, de a sok okostojás továbbra is odahordja a szemetet, ezért aztán illegális lerakó alakult ki a régi gyûjtõhelyen. Megállapodtunk abban, hogy segítünk a szolgáltatóval egyeztetni.

Iszonyatos mennyiségû volt az italcsomagolás a lerakón (sörösdoboz, üdítõspalack és ivóleves doboz). Szép médiavisszhangja volt a rendezvénynek: a MR debreceni szerkesztõsége telefononinterjút kért, a városi TV forgatott a helyszínen, és a városi újságba is írunk a kampányról. Egy a regionális kereskedelmi rádió naponta többször felolvasta a felhívásunkat.

Molnár Attila