Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hannóveri fíling

Szemétvilágkiállítás
Év: 
2000
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Fű és DiÓ

Belefulladunk? Bárki rájöhet, aki nyitott szemmel jár Hannoverben. Van ugyanis a világkiállításon a sok szögletes és szürke pavilon között egy szögletes és szürke pavilon, amelyikre az van írva: Környezet, Alapvetö szükségletek, Élelmezés. A rendszer működik, a betagozódás tökéletes, rendezett körülmények között már itt is megjelenhetnek a multi-amcsi-euro kultúra kritizálói. (Így már csöndben vagyunk. Jó ez így?) Szóval, azért itt is akad valami, amit talán érdemes megnézni az Expo 2000, avagy "mireköltsüksokpénzünket" rendezvényen.

Az egyik kiállítás a Hi Life címet viseli. Először hilfe-nek olvastam. Szóval egy szupermarketen haladunk végig, a polcok roskadásig tele színes csomagolásba rejtett tök fölösleges dolgokkal. De ez nem számít, mert a polcokon mindenütt ott a felirat: "You need this!" (Ez kell neked!). Így aztán biztos vevőre talál minden elvadult művészi szemétkompozíció, úgy mint a fridzsiderben pörgő ventillátor, az autó kerekei helyén az izzó hősugárzó, a babák kezében a sok gépfegyver, a rengeteg elavult és leselejtezett számítógép, az instant bajusz $5.99-ért és még sorolhatnám. Majd következik a kassza, ahol a "zsákmányt" nylon zacsiba tömik és boldog vagy, mert mindent hitelre vettél meg, fizetned sem kellett érte. De valami mégsem stimmel, mert ahhoz, hogy elhagyhasd a boltot, egy nagy szeméthegyen kell átkelned. A látogatók többsége nevetgélve, de legalábbis mosolyogva halad végig, mintha nem is magukon nevetnének.

Aki meg esetleg rádöbbent, hogy ez nem szórakoztatás végett készült, de szeretné kellemetlen gondolatait elhessegetni, csak átfárad a következö szögletes és szürke pavilonba, ahol elkápráztatják a jövő szebbnél szebb vízióival.

Aranydisznó - a korunk hőse
Aranydisznó -
a korunk hőse

Televízióival. Vigyázat! A kiállítás ne tartalmazzon tárgyakat! Hadd szokják az emberek, hogy az a valóság, ami a dobozból jön. Új jelszó: Egy tévé, nem tévé. Ugyanis most már csak ott kezd el bambulni a kedves látogató, ahol a hang és fény effektek maximális káoszát zúdítják rá. A teljes látómezőben kivetítők, ugyanazon témának különböző képei folytonosan változó vibráló kompozícióban. Hogy miről szól (szól?) nem lehet tudni, de nagyon hatásos. A lényeg, hogy folyamatosan zizegjenek szemeid és az idegeid. Végül is elismerem, hogy a világkiállítás tökéletes: zseniálisan tükrözi a világ mai szellemi, etikai és esztétikai szintjét.

Megtalálható itt pl. a Grüne Punkt üveg-fém-tükör pavilonja, egy ún. interaktív, de még zöldbeavatott számára sem érthető látványos kiállítással avagy kiállított látványossággal. Vagy az önmagát "papír-pavilon"-nak hirdető csoda, mely legalább annyira papír, mint a kombidoboz (ugyanis az álmennyezetszerű dekoráció egy papírhengerrács, sőt a sátorponyva egyik rétege is papír, bizony!). A sorbaállás és a tömeg óriási, csecsebecse s nyalánkságok minden mennyiségben, a veszteség mégis napi pár millió márka, ennél már csak az a szeméthalom lesz hatalmasabb és drágább, amivé e hight-tech kiállítás válik a tűzoltás tempójú bontás káosza után.