Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kié a Föld?

Év: 
2000
Szám: 
Nyár

Az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) Magyarországon találkozott, ebből az alkalomból több zöld szervezet tiltakozott a globalizáció, a világgyarmatosítás ellen. A magyarországi civil szervezetek üzenete az ICC 33 - budapesti - konferenciájának résztvevőihez:

A magyar civil társadalom figyelemmel kísérte azokat a kereskedelmi és a pénzügyi világban történő globalizációs eseményeket, amelyek ma a Föld lakossága túlnyomó részének - hozzávetőlegesen 4 milliárd embernek - alapvető életfeltételeit veszélyeztetik. Ezúton kifejezzük szolidaritásunkat ezen folyamatok áldozataival és csatlakozási szándékunkat ahhoz a világszintű mozgalomhoz, amely Seattle-ben csúcsosodott ki.

A globalizáció káros hatásai hazánkat sem kerülték el. Magyarország a nyolcvanas évek második felétől megnyitotta kapuit a nemzetek feletti tőkés világrend urai előtt, és ez az utóbbi évtizedben olyan mélyreható változásokat indított el, ami alapvetően megrendítette a lakosság közérzetét, életszínvonalát és foglalkoztatottságát. A magyar kereskedelem, iparunk, közszolgáltató üzemeink döntő többsége külföldi tulajdonba került, és olyan hagyományos iparágaink sorvadtak el, mint a textil-, bőr-, cipő- és élelmiszer-ipar stb.

A nagytőkés, multinacionális vállalatok olyan adó- és egyéb kedvezményeket kapnak, amelyek a hazai vállalkozókat nem illetik meg. Így a kis- és középvállalatok nem lehetnek versenyképesek ezekkel a világcégekkel. Magyarországon rendkívüli és egyre növekvő különbség tapasztalható az átlagfizetés és egyes multinacionális cégek, bankok menedzsereinek keresete között. Különböző pénzügyi műveletekkel a magyar néptől évente 3 milliárd dollárt von el a nemzetközi pénzhatalom.

Többek között a szabadjára engedett multinacionális cégek felelőtlensége áll a sorozatos Tisza-katasztrófák - ciánszennyeződés, árvíz -- mögött is. Az erdők kiirtása, a globális felmelegedés előidézése, az élelmiszerpiacok génmanipulált termékekkel való el árasztása, a helyi termelési-kereskedelmi rendszerek leépítése, a nemzeti kultúrák elsorvasztása a föld lakossága többségének létérdekeit sérti. A természet kifosztása, a veszélyes technikák felelőtlen bevezetése, a veszélyes hulladékoknak a szegény, kiszolgáltatott országokba telepítése általánossá vált.

A nemzeti, állami szuverenitást egyre erősebben megcsonkító nemzetközi gazdasági, pénzügyi, politikai szerződések lényegében az emberi társadalom demokratikus rendszerének hagyományos pilléreit bontják le. Az ICC budapesti konferenciája is a nemzetek feletti kereskedelmi világhatalom kialakítását, megerősítését szolgálja. Ez ellen minden jóérzésű embernek tiltakoznia kell.

Ragaszkodunk környezetünk megóvásához a pénzvilág kapzsiságával szemben! Nem hagyhatjuk, hogy néhány cég felszámolja embermilliárdok életfeltételeit! Követeljük, hogy politikusaink álljanak ki nemzeti érdekeinkért, értékeinkért a pénzhatalom nyomásával szemben!

 

"Tisztelt Üzletemberek!

 

Van egy üzenetünk számotokra odabent: A TI globális neoliberális gazdaságpolitikátok annyit jelent, mint a kizsákmányolás törvényesítése. Ezért a TI politikátok a többség számára egyenes út vissza a rabszolgaságba.

Felépítettetek egy nemzetek fölötti, világméretű árnyékállamot, úgy tüntetve fel a nemzeti államok minden függetlenségre irányuló törekvését, mint szép, de megvalósíthatatlan álmot. Igaz, hogy ti világszerte úgy tartotok politikusokat, mint mások háziállatokat? A reklámot és a médiát a kezetekben tartva gátlástalanul befolyásolni akartok mindenkit. Azt nyomatjátok mindenhonnan, hogy az ember akkor lesz szép, okos, boldog, sikeres, ha fogyasztja a termékeiteket és tömi a ti zsebeiteket.

Ti maradjatok szépen fényűző villáitokban és luxusjachtjaitokon, talpnyalóitok, cicababáitok és testőreitek társaságában. Vetessétek körbe magatokat rendőrkordonokkal, nehogy elérjen hozzátok az utca valósága. Dugjátok homokba a fejeteket, kapcsoljátok be néha a tv-t hogy sajnálkozhassatok a világ nyomorán, majd gyorsan nyugtassátok meg lelkiismereteket néhány nagy csindadrattával kisért adománnyal. Szedjétek a 9 féle gyógyszereteket a kórságaitok ellen és higgyétek nyugodtan hogy boldogok vagytok, hogy pénzetek mindenható, és hogy alapjában nem is vagytok rossz emberek.

Vigyázzatok, hogy bárhol a világon járva csak a hasonszőrű emberek között mozogjatok, ki ne törjetek ebből a körből, mert akkor látni fogtok, hallani, érezni, és az nagyon rossz pillanat lenne életetekben.

Üdvözlünk titeket a fővárosunkban. Ez Európa egyik legszebb történelmi városa, még rendőrkísérettel, luxus-limuzinból szemlélve is. Okvetlenül nézzétek meg a Halászbástyát, a Gellért-hegyet a csodálatos kilátással és az Andrássy utat. Olyan áhítattal lépjetek be fővárosunk új büszkeségébe a West-End City-Centerbe, mintha templomba lépnétek be, a pénz templomába, a ti hitetek templomába.

Viszont el ne menjetek a belső-Józsefvárosba, ahol utcagyerekek ordítása között vívja mindennapos harcát a "türelmi zónával" becsapott prosti, és az alulfizetett rendőr. Nehogy elemelje egy zsebtolvaj a 6-os villamoson a pénztárcátokat - a családi legenda nem szól arról, hogy ősötök esetleg így kezdte. Le ne menjetek egyetlen aluljáróba se, nehogy el tudja mesélni nektek egy csöves az élete történetét. Még tisztátalanná váltok tőle. Be ne menjetek egy közkórházba, nehogy a fejetekre essen a vakolat a plafonról. Kerüljétek el az elemi iskolákat, és higgyétek nyugodtan továbbra is, hogy minden gyerek reggelizett, sőt ebédelni is fog...

Ha szeretnétek javaslatokat hallani a gazdaságra vonatkozóan, íme a Humanista Pártok néhány javaslata:

  • Minden új terméket nem eredményező jelentős tőkemozgásra 75 % adó kivetése.
  • A forgalom megadóztatása, hiszen az eredmények alapján számolt adótok gyakorlatilag a nullával egyenlő.
  • Reális minimálbér - amiből tényleg meg lehet élni.
  • A dolgozóknak legyen beleszólásuk a vállalati döntéshozatalba.
  • Töröljék a szegény országok fejlesztési kölcsöneinek visszafizetési kötelezettségét.
  • A vállalatok vállalják át a nyugdíjfizetés és az egészségügyi ellátás terheit. A kicsik kis részt, a nagy vállalatok nagyobbat, és a nemzetekfelettiek az oroszlánrészt.

Amíg a világon élő összes ember számára nem adott az emberhez méltó élet, mi továbbra is vádolunk titeket önző törekvéseitekért, továbbra is szervezkedünk, összevonjuk erőinket, mert mögöttünk emberek lesznek, míg mögöttetek csak pénz és az elnyomás eszközei!"

Baloldali Alternatíva Egyesülés, Duna Charta, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Egyetemi Zöld Kör, Humanista Mozgalom, Levegő Munkacsoport, Összefogás a Fennmaradásért Mozgalom, Szegények és Kiszolgáltatottak Szövetsége