Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Frissítő kábítás

Látogatás a Coca-Colánál
Év: 
2000
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Mese

Mindenki kapott egy dögös dossziét ajándékba. Volt benne matrica, ismertető a CC történetéről ill. CC kontúrüvegekben rejlő művészi lehetőségekről, folyamatábra a gyártás menetéről (ld. poszterünket), kontúrüveg formájú színes kartonból összefűzött kiadvány a CC történetéről és a gyártás menetéről, oklevél arról, hogy most már hivatalosan is a Coca-Cola rajongó vagyok (erre lehetek a legbüszkébb), egy füzetke, melyben válaszolnak a Coca-Colával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Coca-Cola

Ez külön figyelmet érdemel:

  • Megtudhatjuk például, hogy nincsenek rossz ételek, csak rossz étrend, s bármely élelmiszer ill. üdítőital része lehet az egészséges étrendnek, ha sokfélét, de mértékkel fogyasztunk
  • Az üdítőitalok cukortartalma nem nagyobb, mint a gyümölcslevek cukortartalma, s a cukor különben sem okoz szívbajt, rákot, cukorbetegséget; az ember attól hízik, ha több kalóriát fogyaszt, mint amennyit felhasznál
  • A tudományosan is helytálló vizsgálatok nem mutattak ki összefüggést a hiperaktivitás és a cukorfogyasztás között, ez a hiedelem tanárok és szülők anekdotaszerű megfigyelésein alapul (ld. még koffein)
  • Minden, amiben cukor van, elősegíti a fogszuvasodást, de az üdítőital hamar áthalad a szájon, a cukornak nincs ideje megtapadni a fogakon, a nyál amúgy is állandóan öblíti, s ezáltal védi a fogakat. Félrevezetőek azok az állítások is, melyek szerint egy fog egy pohár kólában hamar feloldódik; a szájban levő fogak u.is élnek, s nem halottak, s különben sem áznak napokig Coca-Colában. (Egy két decis kólában 17 kockacukornyi édesség van. A "Lájt" Kóla meg tele van mesterséges édesítőszerekkel.)
  • A Coca-Colában levő koffein mennyisége kb. egynegyede a kávéban, s kb. fele a teában találhatónak, tudományos kutatások pedig nem támasztják alá, hogy összefüggés lenne a koffeinfogyasztás és a szívbaj, a rák, a magas vérnyomás vagy a szívritmus-zavarok között. Különben is egy deci kólában 13 mg koffein van, míg 1 deci erős kávéban 78 mg. Azt már nem említi az anyag, hogy kávét fél decit iszik az ember (78/2=39 mg koffein), fél liter kólában (és mi az egy gyereknek!) pedig 4*13=52 mg koffein van...
  • Tehát egyáltalán nincs semmiféle káros hatása az üdítőitaloknak, hiszen szigorú követelményeknek kell megfelelniük, s ezeknek a legteljesebb mértékig meg is felelnek.

Arról nem szól a füzetke (biztos nem kérdezik túl gyakran), sőt a CC történetéről szóló hozsanna sem, hogy ez az ital valaha kokain tartalmazott (pedig ma már a kodeines köhögéscsillapítókat is betiltják).

Arról sem tesz említést, hogy rengeteg foszforsav (E338) van a kólában, ami felborítja a kálcium-foszfor egyensúlyt a szervezetben (minél több foszfort veszek fel, annál több kálciumot ürítek, v.ö. csontritkulás).