Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balaton-felvidéki gyûjtõprogram

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Tamás

A magyar tenger északi partján, a turisták egyik paradicsomában több mint három éve indult szelektív gyûjtési program. A szép sikereket elért kezdeményezés azon kevesek egyike, mely mai napig mûködik, fejlõdik.

Az elsõ két település, mely megkezdte a gyûjtést Almádi és Fûzfõ voltak. Egy év múlva Kenese is csatlakozott, végül 1997 elejétõl Zirc, Pápa, és Várpalota egyes részeit is a gyûjtésbe szervezték. Jelenleg 22.000 háztartás közel 50.000 lakója gyûjti elkülönítetten a papírt, mûanyagot és az üveget. A gyûjtés a lakóövezetek összes típusában fõként "házhoz menõ" járdaszéli és konténerszigetes módszerrel történik, vagyis az edény a házakban éppúgy megtalálhatók, mint a közterületeken. Ily módon évente mintegy 80 tonna papírtól, 5 tonna mûanyagtól, 8 tonna üvegtõl menekülnek meg a környékbeli hulladéklerakók. Egyedül a papír bálázását végzik, a többi hulladék közvetlen gyûjtés után kerül a hasznosítókhoz. A fenntartás a hulladékok értékesítésébõl származó bevételek mellett még egyéb támogatásokat is igényel.

A lakosság hozzáállását illetõen csak pozitívan tudnak nyilatkozni a gyûjtés szervezõi, de itt kell megjegyezni, hogy a helyi média bevonásával, szórólapok, kiadványok terjesztésével lefolytatott elõ- és felkészítés rendkívül alapos volt.

A három éve töretlenül fejlõdõ gyûjtés irányítóinak lelkesedését tükrözik a közeljövõben megvalósítani kívánt tervek is. Ezek között szerepel egy komposzttelep létesítése után a komposztálható hulladék gyûjtésbe vonása.