Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírmasé PVC helyett

Papírmasé PVC helyett
Év: 
1998
Szám: 
Ősz

Gyermekjátékok újgágpapírból és palacsintatésztából

Garamvölgyi Zsolt immár 4 éve készít papírpréseléssel játékokat: különbözõ kis figurákat, kerekes kutat, szélmalmot, stb. Állítása szerint az eljárás roppant egyszerû és egy kis fantáziával, kézügyességgel rengeteg mindent el lehet így készíteni. Sok mûanyag játékot kiválthatnának ezek a papír játékok, de egyelõre nincs komoly támogatója az ügynek.

KB: - Hogyan kezdõdött ez a történet a papírfigurákkal?

G.ZS.: - Kb. 4 éve ötlött fel bennem, hogy készíthetnék játékokat papírból, préseléssel. Láttam, hogy a boltokban sok állatfigurát lehet kapni és arra gondoltam, hogy ezekkel önmagukban nem túl sok mindent lehet kezdeni. Ezért elõször "kiegészítõ játékokat" kezdtem készíteni: kerekes kutat, kis házikót, stb. Késõbb már én is megformáztam különbözõ - rajzfilmekbõl ismert - figurákat, például Micimackót vagy a Hupikék Törpikéket, gombaházakkal együtt. Ezeket már el is tudtam adni az ismerõseim körében.

KB: - Mibõl és hogyan készülnek ezek a játékok?

G.ZS.: - Én újságpapírral dolgozom, a kötõanyag pedig egyszerû palacsintatészta. Csak olyan dolgokat használok fel a játékaimhoz, amik otthon a háztartásban is megtalálhatóak és egyébként kidobásra ítéltük volna õket. (Készítettem pl. egy motoros "szélmalmot" is, aminek a tengelyét egy kifogyott tollbetét alkotta, a motorját pedig egy eltörött régi játékból vettem ki.) Az egyetlen bonyolultabb lépése a folyamatnak a gipszforma elkészítése. Általában két részbõl álló formával dolgozom. Ezekbe kell belenyomkodni jó erõsen a papír és palacsintatészta keveréket. A formát elõtte persze ki kell bélelni fóliával, ennek segítségével szedhetõ ki majd a figura. Ezután következik a szárítás napon vagy fûtõtesten. A figura két fél darabját szintén palacsintatésztával ragasztom egybe és tûzõgéppel kapcsolom össze. Csiszolás után a réseket, egyenetlenségeket ún. papírhabarccsal igazítom ki. Végül ki lehet festeni ízlés szerint. Nagyon olcsó és egyszerû eljárás.

KB: - Mennyire "strapabíró" egy ilyen játék?

G.ZS.: - Talán nem annyira, mint egy mûanyag játék, de ezeknek a papír játékoknak nagy elõnyük, hogy ha eltörnek, könnyen megjavíthatóak, újra összeragaszthatóak ugyanazzal az eljárással, amellyel készültek. De egy új játék elkészítése sem tart túl sokáig, nem beszélve arról, hogy maga az elkészítés is játék lehet. Nagyon jó kézügyességfejlesztõ. Olvastam, hogy régebben a színházi díszleteket is préselt papírból készítették, tehát annyira nem lehetett a formatartásukkal, tartósságukkal nagy gond. Azt is elképzelhetõnek tartom egyébként, hogy ez az eljárás még tovább fejleszthetõ, ha valaki masszívabb tárgyakat szeretne.

Apa nem iszik tejet, mert túl drága a csomagolása