Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TURKÁLÓ

Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nagy Andrea Ethical Consumer

Kapcsolatfelvétel: Korom Pál vagy Koromné Seri Anikó 6600 Szentes, Kossuth u. 17. VI/32. Telefon: 63/312-313

Fokozatosan kivonják a forgalomból a PVC-t tartalmazó termékeket Svédországban a parlament tavalyi döntése nyomán. A döntést azzal indokolták, hogy a PVC nem környezetbarát. A hogyanról júniusban döntenek.

A HuMuSz is kezdeményezte a
PVC alapú élelmiszercsomagolások
és gyerekjátékok betiltását. Képünkön
Dr. Kalas György mutatja be a
PVC káros hatásait.
A kormányzat még csak nem is válaszolt.

A hormonkiválasztás és a PVC között mutatott ki összefüggést a Greenpeace legújabb felhívására, amely a PVC betiltására szólít fel. A betiltás már két évvel ezelõtt is szóba került, amikor a PVC- gyártás és megsemmisítéskor keletkezõ karcinogén, dioxin tényezõk hatására hívta fel a figyelmet a szervezet. A legújabb vizsgálatok most bebizonyították, hogy a dioxin hormonkiválasztásra is hat. A PVC-hez ftalátot, a legközönségesebb hormonkiválasztót adagolják. A Greenpeace legújabb tanulmányában most azt állítja, hogy ez a két vegyi anyag interferál a hormonrendszerrel, blokkolja a hormonmûködést és hatással van az immunrendszerre, a reprodukáló képességre, az intelligenciára és a viselkedésre. Az állatvilágban a halak "nõiesedése" a jel,az embereknél a sperma minõségének a romlása. A hormonszennyezés problémája a Greenpeace szerint arra vezethetõ visza hogy a vegyipar anélkül bocsát a környezetbe anyagokat, hogy hosszútávú hatásaikról meggyõzõdnének. A szervezet kéri a lakosságot,hogy ne vásároljon PVC-bõl készült anyagot, feltéve ha képes felismerni.

Európában is terjed az agresszív amerikai marketing, amely az iskolákat célozta meg. Legegyszerûbb formája az ajándékcsomag: a McDonald's például Nagy-Britániában ezer iskolában osztott szét hamburgerutalványokat. Az ajándék mellé mindig agymosás is jár: kis propaganda füzet, rajzpályázat a cég eredményeirõl. Az iskolai reklám veszélyesebb módja cégek által szponzorált "oktatási csomag", amely rendszerint hulladék- és energiagazdálkodásról, környezetvédelemrõl szól. (lásd Tetra Pack) A "tankönyv" információjának zöme valójában a szponzoráló cég reklámanyaga.

 

Kukamozi

 

A HuMuSz készített egy kb. 20 perces videofilmet a hulladékok keletkezésérõl, a fogyasztói életmódról, a reklámok butításáról. Profi pantomimesek játszák a fõbb szerepeket, hiszen inkább játékfilmrõl van szó, mintsem száraz dokumentumfilmrõl. Célunk, hogy adatok és tények bemutatása helyett groteszkképet mutassunk a jelen helyzetrõl, fõleg az érzelmekre hatva.

Szeretnénk bemutatni sok helyi TV-csatornán, sõt nagyobb TV-társaságoknál is. Ennél is fontosabb, hogy sok iskolai osztályba eljussunk a filmmel, hogy vetítés után beszélgethessünk a diákokkal a hulladékügyekrõl.

A filmet szívesen elküldjük bárkinek, ha vállalni tudja a másolás ill. a postázás költségeit. A szerkesztõség címén lehet érdeklõdni.

A VE-GA Gyermek és Ifjusági Szövetség magyartési táborhelyére (egy régi iskola, amit felújítottak) olyan megunt vagy nem használt háztartási eszközöket, gépeket keres, amelyeket a jelenlegi tulajdonosuk nem használ, és felajánlaná közösségi hasznosításra.

Ilyenek lehetnek: konyhakendõ, kiskés, szemeteslapát, kislábas, lábtörlõ, lavor, pléd, polifom, törölközõ, falvédõ, szõnyeg, fogas, porszívó, mosógép, centrifuga, hûtõgép, székek, polc, teafõzõ, szemetesvödör, seprû, kloffoló kalapács, felmosórongy, biztonsági lakat, bútorhuzat anyag, spoetszerek...