Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld erdőben járva, szemétre találva ...

Év: 
2005
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Botyánszki Dóra - Pócsa Andrea

Képzeljünk el egy világot, ahol a Természet már nem természetes többé, ahol az erdőkben aljnövényzet helyett hulladék borítja a talajt ameddig a szem ellát, az itt-ott feltűnő buckák, dimbes-dombos kiemelkedések tulajdonképpen szemétdombok, a természet harmóniáját mindenütt az ember által megtermelt és felelőtlenül szétszórt szemét bontja meg.

Ugye senki sem szeretne ilyen erdőben sétálni? Erdeink tisztán tartására, az illegális szemétlerakó helyek felszámolására próbálta felhívni a figyelmet Gödöllőn a Petőfi Sándor Művelődési Központban megrendezett Erdők Hete kiállítás, április 22-e és május 10-e között.
A kompozíciók nem mindennapi alapanyagokból készültek, s nem is csupán a gyönyörködtetés volt a céljuk. A GATE Zöld Klub által szervezett kiállításon a számos Gödöllő környékén éktelenkedő illegális hulladéklerakó „termését” mutatták be – érdekes formában, „kicsit másképp”.
A szervezők már hónapokkal korábban megkezdték a felkészülést. Gyűjtögetés közben megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a „szaftos” szemetek után kutatva mi mindenbe belebotlottak az erdőt járva: kihajított játékok, baba, labda, teljesen jó állapotban lévő székek, asztalkák, és egy összetört földgömb – melynek szimbolikáját talán senkinek nem kell magyarázni.
A Föld Napján tartott megnyitón elhangzottak Malatinszky Ákos (a GATE Zöld Klub elnöke) és Bokor Árpád (a Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Kht. igazgatója) és Tömöri Balázs (Hulladék Munkaszövetség) gondolatai. Mindhárman méltatták a kezdeményezést, és felhívták a figyelmet arra, hogy mi magunk is mennyi mindent tehetünk a tisztább, kultúráltabb környezetért.
A kiállításon látható volt eldobált műanyagpalackokból készült fát és virágokat, kombinált dobozból madarakat, rozsdás kályhacsőből kukacot, selejtes mesefigurákat hulladékból, és még sok érdekes, meghökkentő kompozíciót; a szemét a „szebbik” arcát mutatta. De fontos szerephez jutottak a fotók is: megdöbbentő képek az illegális lerakókról, az emberi hanyagságról, felelőtlenségről, lustaságról. A szervezők kezdeményezésének célja, hogy „mozgósítsák” a lakosságot, hogy ezeket a szeméttelepeket az ő segítségükkel számolják fel, hogy az emberek vegyenek részt a lakóhelyük közelében lévő szabályellenes szeméthalmaz eltakarításában.
A kiállítást sokan megtekintették, közöttük fiatal iskolások is meglátogatták. a GATE Zöld Klub fontosnak tartja, hogy hozzájuk is szóljon, hiszen a környezetbarát szemléletmód kialakítására nagy hangsúlyt fektetnek; több általános iskolával is remek kapcsolatban állnak. Az érdeklődők a helyszínen minden nap találkozhattak Kenéz Árpáddal, a kiállítás ötletgazdájával, aki készséggel válaszolt a feltett kérdésekre.
A szervezők sok segítséget kaptak a Rügyecskék Ember- és Közhasznú Társaság kistarcsai szervezetétől, a veresegyházi Tavirózsa Egyesülettől, valamint a Pető Sándor Művelődési Központ Kht.-tól és a Zöld Fiatalok Egyesület tagjaitól, akik kezdeményezték az Erdők Hete magyarországi megünneplését is.
E kiállítás a GATE Zöld Klub első ilyen jellegű kezdeményezése volt, de remélhetőleg, hamarosan újra hallani majd hasonlóan eredeti ötleteikről, rendezvényeikről.