Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmegelőzési tanulmányút

Év: 
2005
Szám: 
Nyár

A szlovén Umanotera szervezettel közösen terepgyakorlatot szerveztünk. Jónéhány telepet bejártunk azzal a céllal, hogy valódi megelőzési ötleteket és működő technológiákat tapasztalhassunk.

Csiszto meszto
Szlovéniában meglátogattunk egy telepet, ahol rengeteg nyersanyagot nyernek ki a hulladékból. Ez eddig derék dolog. De a maradék (!) szemetet is bebálázzák, sztrecsfóliával alaposan betekerik, és hatemelet magas hegyeket építenek a bálákból. Ha kész a hegy, betakarják földdel. Így néz ki náluk egy hulladéklerakó. És közben a helyi alumínium tröszt tervezi, hogy épít a közelben egy szemétégetőt, amelybe majd az egészet szépen áthordják... A megelőzésről itt nem esett szó.

Vesna akkumulátorgyár
A maribori Vesna gyár autó-akkumulátorokat gyárt. Valójában a maribori üzemben az akkumulátorok összeszerelése történik. De mit is tesznek a hulladékkeletkezés megelõzésére? A szlovén jogszabályok alapján a cégnek visszagyûjtési kötelezettsége van. Úgy gondolták, hogy ha már ez a kötelezettség fennáll, akkor a legjobban úgy jönnek ki a szituációból, ha a begyûjtött akksikat újrahasznosítják. Persze ez sajnos nem jelent maradéktalan és teljeskörû újrahasznosítást, lényegében csak az ólmot és a mûanyag egy részét hasznosítják újra. Ezen kívül a vízfelhasználásukat racionalizálták: egy zárt rendszert hoztak létre, így sokkal kevesebb tiszta vizet kell felhasználniuk. A számok magukért beszélnek: az 1994-es 97.000 m3-hez képest tavaly csak 22.000 m3 vizet használtak el. Ezen kívül természetesen rettentõ büszkék arra, hogy szelektív gyûjtést vezettek be, de mint tudjuk az valójában nem megelõzési stratégia...

Szennyvíziszap-elhelyezés
A szlovén-magyar túrán meglátogattuk az Injektor Kft-t is, amely 1989-től hasznosít kommunális és élelmiszeripari szennyvizet, ill. állattartó telepi hígtrágyát talajba történő injektálással. Az iszap szántóföldi elhelyezése előtt ellenőrzik annak összetételét, a termőtalaj jellemzőit és a termeszteni kívánt növény igényeit. Az iszap-tározók közelében alkalmasnak talált földeken a gazdálkodók ezután kérhetik az injektálás elvégzését. A kezelt területeket a szakhatóságok rendszeresen ellenőrzik, kedvezőtlen változás eddig nem tapasztaltak. A trágyaként hasznosított szennyvíziszap hatásaként javul a talaj humusztartalma, mikroelem-ellátottsága, levegő- és vízgazdálkodása. Az eljárás során hét dél-dunántúli város szennyvíziszapjának környezeti-ártalommentes elhelyezése valósul meg.