Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy Testvér, való ez a világ?

Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Hevér Tibor Kék Forrás Egyesület

 


A médiaderbi végre elhozta hazánkba is a már nagyon várt kukkolós mûfajt. Kellett ez nekünk, három hónapig darabonként csekélyke másfél-két milliárd forintért? Esténként az öncélú kereskedelmi propaganda statisztikák szerint majd 2-2 millió nézõ mereszti szemét a fürdõköpenyes, iszogató, cigarettázó, szexelgetõ emberi létformákra. A látvány néha úttörõtábor, máskor az esti oknyomozó hírmûsor keretében lelkesen bekonferált meredezõ szerszám. Lassan megértetik velünk, saját érdekünkben rájövünk ennyi az ember, ezek vagyunk mi, nem több.

Félretéve minden szemlélõdést, egyesületünk (Milyen egyesület?????) élni kívánt a már jelzett jelentõs nézõszám mögött megbúvó szemléletformálással és felkínáltuk a térítésmentes szelektív hulladékgyûjtés lehetõségét mind a két kereskedelmi csatornának. Piciny elképzelésünk szerint, ha már ennyi minden belefért ebbe a végtelenségig pumpált nemzetközi médialufiba talán akad egy kis sarok, egy eldugott hely az új, színes, hulladékazonosító feliratokkal ellátott gyûjtõedényzetek számára. Csak ennyit kínáltunk fel, pénzt azt nem, de nem is kértünk.

Aki napról napra figyelmesen szemléli a történetet, és minden szavazás során két-három milliót csenget a szerény ajándékért, talán észre sem vette, nincs minden rendben a ház körüli értékekkel. Az sem látható, hogy a szervezõknek ez komoly gondot jelentene. Ha nincs gond, akkor minden úgy zajlik, ahogy megtervezték, hisz majd egy évig dolgoztak a kukkolós mûsor magyar változatán. Mennyi munka elõzhette meg a jogdíj megvételét (vagy fordítva)?! Micsoda verseny volt közöttük, ki indul hamarabb, ki aktusol korábban? Micsoda izgalmak!

Ezt tervezték, így ez a miénk napi néhány órában, eddig tart a szabadság, ez a valós világ.

A jól megtervezett, az életet megvalósító mûsorfolyam, csak remélhetjük, nem rólunk, hanem a készítõkrõl, a szervezõkrõl szól, ahogy az ötleteik megvalósulnak képben és hangban. Az irányítás, a gyeplõ vége kellemes érzést ad. Sokan mondják, ezt a szereplõk is tudják és tisztelettudóan megvalósítják a felsõbb elvárásokat. A szelektív hulladékgyûjtés, most már tudjuk, nem felsõbb elvárás.

Szóval, a szereplõk nem gyûjtik külön a hulladékaikat, nem vásárolnak tudatosan, nem jelenik meg valamiféle környezeti szempont a döntéseikben. Magukra maradtak a házban az elvárásokkal. Együtt ennyi feladattal, meg a cigi, a pia és a nõk, kell a jakuzzi!

Az úrbátyó menedzsment megfontolta a döntést, nem kérik a térítésmentes szolgáltatást, mert nem tudják beilleszteni a már kialakított elképzelésekbe. Hisz ez nem példamutogatós mûsor! A központi elképzelések már kialakultak -- ezt vehettük át a jogdíjakkal -, a szereplõk szépen megvalósítják, a nézõk bámulják, ennyi, több nem fér bele. Mindenki örül, a pénzéért azt kapja, amit látni akar: fetrengés, unalom, pancsi, cici. Majd talán késõbb, talán egyszer, ha lesz rá idõ, hisz nagyon elfoglaltak, majd visszahívnak. A média zakatol tovább, próbálj elé állni...

A lét még durvább. Persze, kell, jöhetnek a gyûjtõk, akár azonnal is! De hova akarják elhelyezni? Ide ki, a házon kívül, majd a 250 fõs stáb tenné bele a hulladékát, milyen jó lesz nekik, hisz ingyen elviszik. Talán ha lehetne, esetleg a házban is kitenni, pici környezetvédelem, példamutatás, meg ilyenek. Nem, az kizárt. A házban minden reklám, sokba kerülne az nektek, a jogdíj mindent szabályoz, attól eltérni nem lehet, komoly pénzek ezek! De mi példát is akarnánk mutatni, nem csak reklámot, vagy tetkót a popsin, esetleg szerszámot és fürdõköpenyt. Nem, nem hova tennénk ott bent, ki használná? Milyen feladata lenne ez a szereplõknek? Eltérni a tervtõl? Nem, nem. De hozzátok, majd a stáb használja. Ha más nincs, talán engednénk, de mit akarnak beletenni a házon kívül? Elsõsorban az elemeket, akkukat, abból sok van, ezért jól jön nekünk ez ingyen elszállítás. De az veszélyes hulladék, azt ártalmatlanítani kell, az meg nem ingyen van. Nem lenne ingyenes? Akkor nem is kell! Majd megoldjuk úgy, ahogy eddig, bele a kukába és kész. Bocsáss meg, de kezdõdik az élõ mûsor, mennem kell, nagy a hajtás, éjjel nappal dolgozunk 30-40 kamerával, meg kell értened, mi keményen ott vagyunk a topon.

Megint nem tudom nyugodtan nézni a fürdõlepedõs vonaglást, mert egy pillanatra elgondolkodtam. Majd 2 milliárdos költségvetés mellett megy a szeméttelepre az elem és az akku, úgy ahogy eddig? Az egyesületecske nekünk majd ingyen elszállítja a veszélyes hulladékot az éves néhány százezeres költségvetésébõl, mert ha nem, akkor minket nem érdekel, hisz kuka van! Mi ezt csináljuk nektek, nektek meg ez a dolgotok. Figyelj tesó, mindenki nekünk dolgozik, ingyen, ez a lényeg? Majd mi megmondjuk mi a valódi, mi az elfogadott testvér: ez a média, a hatalom, a Példa, az odavetett préda. Jó étvágyat!