Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világbank: Profiltisztítás

BankárFiúk a Bányában
Év: 
2002
Szám: 
Nyár

Június 18-22. között Budapesten ülésezett a Világbank. Több társadalmi szervezet összefogásának eredményeként jött létre a "Világbank Ház Hoz Jön" eseménysorozat. Lobbiztak az ülésen, kritizálták az arany- és az olajbányászat támogatását, olyan vállalkozásokat, melyek nagy valószínûséggel környezeti és társadalmi tragédiákba torkollanak. Szerepelt a terítéken a "Világbank vágatlanul" fórum, majd a "Világbank rövidre vágva", ahol filmekkel és elõadásokkal támogatták meg az érveket. Az akciónapon színes sokaság az Eötvös téren, majd bringás vonulás a Kultiplexbe. A sikeres rendezvényrõl tudósít a www.vilagbanya.org és a www.zpok.hu/indymedia. Az alábbi összefoglaló írást a felvonuláson osztogatták ismeretterjesztési célzattal.

 

 

Szállj ki az olaj- és földgázbizniszbõl és bányászatból!

Most tartják gyûlésüket a Világbank nyakkendõs urai a budapesti Intercontinental Szállóban. 1990. óta a Világbank több mint 7 milliárd USA dollárt költött Közép- és Kelet-Európában, Közép-Ázsiában olaj- és földgázkitermelési illetve bányászati beruházásokra. Azért vagyunk most itt, hogy elmondjuk nekik: van jobb módja is a szegények megsegítésének!

Bár a Világbank a szegénység csökkentését tekinti küldetésének, számos kétes beruházást támogat. Ebben a régióban többek között oroszországi és ukrajnai bányászati projekteket finanszíroz, csõvezeték-rendszer kiépítését Grúziában és Azerbajdzsánban, aranybányákat Kirgizisztánban és Üzbegisztánban. Mindezeket a Mi adóforintjainkból!

Ezek a beruházások nem szolgálják a fenntartható fejlõdést és a szegénység csökkentését. Ellenkezõleg: súlyos társadalmi és környezeti problémákat okoznak az olajmezõk, kõolaj- és földgázvezetékek és bányák körzetében élõknek. Ahelyett, hogy munkahelyeket teremtenének és tartós megélhetést biztosítanának, ezek a projektek csak fokozzák a helyi konfliktusokat és a korrupciót, hozzájárulnak az emberi jogok megsértéséhez, és veszélyeztetik a természeti kincseket. A nagybányai ciánbalesetre még mindannyian tisztán emlékszünk.

Ezen a héten a Világbank, az olaj- és földgázipar, a bányavállalatok, a kormányok és a társadalmi szervezetek képviselõi azért találkoznak, hogy megvitassák ezeket a kérdéseket. A világ minden tájáról érkeztek emberek a helyi közösségekbõl és civil szervezetektõl, hogy felszólítsák a Világbankot: szüntesse be az olaj- és földgázágazatnak és a bányászati beruházásoknak nyújtott támogatásait! Legyen a Bank tekintettel a helyi közösségek azon jogára, hogy megvétózhassák a megélhetésüket veszélyeztetõ projekteket! Továbbá, az éghajlatváltozás veszélyét és a munkahelyteremtés szükségességét figyelembe véve, a fosszilis energiahordozók helyett biztosítson a Bank sokkal több forrást a megújuló energiaforrások hasznosítására!

További információ:

Energia Klub
Tel.: 209-7223
www.vilagbanya.org

Kitelepítési végzés

Budapest, 2002. június 20.

A hatóságok ezennel felszólítanak minden, a budapesti Intercontinental Szállóban tartózkodó személyt, hogy azonnal hagyják el a területet!

A területet a szálloda alatt található aranyérc kitermelése céljából lefoglaltuk. A bányászati tevékenység megkezdése érdekében az Intercontinental Szállót 24 órán belül lebontjuk. Az elkövetkezõ hónapokban a területen egy mély gödör létesül.

A bányászati tevékenységhez a Világbank Csoport a "Budapest közösségrombolási projektje" keretében nyújt hitelt. A beruházás célja, hogy felszámolja a szegénységet, és elõsegítse a fenntartható fejlõdést a helyi lakosok kényszerû kitelepítése és a szakképzett munkaerõnek a régión kívüli foglalkoztatása által. A Duna vízminõsége és mennyisége várhatóan jelentõsen romlani fog, ami veszélyezteti majd a folyó és partvidéke élõvilágát és a térség lakosságát. A beruházás a turisztikai tevékenység teljes megszûnését vonja maga után.

Ezzel szemben a beruházás új munkahelyeket teremt majd az egészségügyben (a cián és más vegyi anyagok okozta mérgezések kezelésére) és a szolgáltató ágazatban (a megnövekvõ prostitúció és alkoholizmus okán). Számos munkásra lesz szükség a bánya bezárását követõ nagy volumenû rekultivációs munkálatoknál.